Nestandardní studenti práv v Plzni stále získávají tituly

Plzeň - Studenti kurzů celoživotního vzdělávání plzeňské právnické fakulty, které byly v nedávné aféře označeny za jedno z největších pochybení školy, mohou stále získávat bakalářské tituly. Upozornilo na to dnešní Právo. Vedení fakulty tvrdí, že tento proces nelze zvrátit. Zpřísnilo však podmínky získání titulu, což prý řadu studentů odradilo.

V aféře právnické fakulty, která vypukla vloni na podzim, se kromě plagiátorství, nestandardní délky studia či pochybeních při získávání vysokoškolských titulů jako velký problém řešily také kurzy celoživotního vzdělávání. Z těch bylo možné přestoupit po složení jediné písemné zkoušky na řádné studium bakalářského oboru Veřejná správa. Studenti nemuseli chodit do školy, k získání titulu jim stačilo složit státní závěrečnou zkoušku a obhájit bakalářskou práci. Tímto způsobem studovalo asi 60 lidí.

„Toto rozhodnutí jsme už nemohli nijak zvrátit,“ řekl proděkan Petr Bezouška. Upozornil, že oproti minulosti na takové studenty nyní kladou u zkoušek a obhajob stejné požadavky jako na studenty jiných oborů. Například namísto jednoho testu jich musejí psát padesát.

Řadu lidí tvrdé podmínky odradily, z těch, kteří se ke studiu přihlásili v loňském roce, už polovina odešla, sdělil proděkan. Podle něj není jasné, zda fakulta zmíněný program letos vůbec otevře.