Bém popřel, že by Kaplického knihovna měla stát na Vyšehradě

Praha - Magistrát hlavního města Prahy popírá, že by uvažoval o přesunutí Kaplického knihovny z Letné na městský pozemek na Vyšehradě. Podle Lidových novin se na tom přitom měli představitelé magistrátu dohodnout s vedením Národní knihovny (NK), její ředitel Vlastimil Ježek takovou možnost dokonce uvítal. Jakékoliv změny umístění knihovny ale nadále závisí na rozhodnutí autora kontroverzního návrhu nové budovy architekta Jana Kaplického.

„Považuji to za grandiózní mystifikaci, na úrovni města nikdo s nikým nediskutoval, ani neanalyzoval možnost umístění Kaplického blobu na Vyšehradě nebo u Kongresového centra,“ dementoval na ideové konferenci ODS informace o přemístění chobotnice primátor Prahy Pavel Bém.

Reakce Pavla Béma se rozchází s názorem jeho náměstka Pavla Klegy. Ten včera řekl, že magistrát je ochoten zadat ověřovací studii, která by prověřila, zda je stavba v daném místě na Vyšehradě možná. „Jestli to (přemístění) pan Ježek chce, my ho podpoříme. Je to důstojné místo, atraktivní poloha,“ uvedl Klega. Dnes dodal, že Praha o možnosti přemístění ale zatím nejednala, prioritní je pro ni vyřešení stávajících problémů. O tom, zda se může blob vúbec začít stavět, totiž nejdřív musí rozhodnout Antimonopolní úřad.

Město údajně mělo knihovně prodat dva nezastavěné pozemky přiléhající k zadní části Kongresového centra na Pankráci, kde zatím příležitostně parkují auta. Budova knihovny podle návrhu Kaplického by se tak tyčila nad Nuselským údolím ve výšce 48 metrů.

„Myslím si, že je to řešení spásné pro všechny. Pro mě osobně je pankrácká varianta představitelná,“ uvedl k možnosti ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Kaplický i Ježek přesto stále dávají přednost tomu, aby knihovna vyrostla na Letné. Tato varianta je ale zřejmě definitivně ztracená. Stavbě nové budovy knihovny tam překáží tramvajová smyčka na Špejcharu i právě rozestavěný dopravní tunel. Projekt knihovny se navíc prý na vybranou parcelu nevejde. Naproti tomu na Vyšehradě by stavba zřejmě nikomu nepřekážela a na pozemek by se pravděpodobně vešla.

Nápad vystavět Národní knihovně novou budovu právě na Vyšehradě se přitom neobjevuje poprvé, podobné názory zazněly ještě před architektonické soutěže. Tuto myšlenku podporuje i generální ředitel Národní galerie a odpůrce nové knihovny Milan Knížák, s blobem ale nepočítá: „Kdyby se Kongresové centrum (KCP) přestavělo, určitě by vyhovovalo nárokům knihovny a zabily by se tím dvě mouchy jednou ranou.“ Přestavba KCP by ale byla jen o málo dražší než nová budova.