Hasiči závodili, kdo nejrychleji vyprostí zraněné

Ústí nad Labem – Hasiči v Ústeckém kraji soutěžili ve vyprošťování lidí z havarovaných aut. Zvládnout zajištění místa nehody a záchranu cestujících museli za čtvrt hodiny. Podobné zásahy musí mít hasiči řádně nacvičeny, u dopravních nehod totiž často zasahují jako první a jejich dovedností rozhodují, zda člověk uvězněných v troskách přežije, nebo zemře.

Limit, který měli hasiči při soutěži na vyproštění zraněných lidí z havarovaných aut, činil patnáct minut. Jednotky, kterým čtvrthodina nestačila, dostaly trestné body. Vedle zachraňování posádek museli záchranáři podniknout i řadu jiných věcí – především zabezpečit auta, aby nezačala hořet, a zajistit vytékající kapaliny.

„Hlavním kritériem je co nejefektivnější vyproštění zraněné osoby. Je stěžejní, které zohledňují rozhodčí,“ upozornil hlavní rozhodčí Petr Klíma. „Důležité je především, aby při zásahu nedošlo k žádnému sekundárnímu zranění a aby postup byl co nejšetrnější vůči zraněnému,“ dodal.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Hasiči, kteří se soutěže zúčastnili, ji brali jako součást přípravy na skutečné obdobné zásahy. I při nich je nejdůležitější zachránit životy a vše stihnout co nejrychleji. „Jde o život a o zdraví lidí to znamená, že to procvičování je velmi důležité,“ shrnul mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Kvůli plánovaným škrtům v rozpočtu se ale hasiči bojí, že v příštích letech bude záchrana životů obtížnější. Nebudou mít dost prostředků na nákup moderního vybavení, hrozí i to, že nebudou mít dost peněz na pohonné hmoty, a k zásahům tak budou posílat méně lidí i techniky.