Za týrání družky dostal 4 roky, vyhrožoval jí i v soudní síni

Bruntál – Okresní soud v Bruntále poslal za týraní na čtyři roky do vězení dvacetiletého Tomáše Hawliczka, který půl roku fyzicky i psychicky soustavně napadal svou osmnáctiletou družku. Žena trpí dodnes posttraumatickou stresovou poruchou. Svědkové uvedli, že podobným způsobem týral i své dvě předchozí přítelkyně. Podle znalců ale Hawliczek psychicky nemocný není a své jednání si uvědomoval.

Obžaloba tvrdila, že Hawliczek svou osmnáctiletou přítelkyni bil, zamykal v bytě. Vedle líčení jí zakazoval třeba volný pohyb, vyhrožoval smrtí jí i její rodině. Když jeho družka otěhotněla, zastrašoval ji, že z ní dítě vykope. Žena nakonec potratila. Týrání mělo od ledna do května letošního roku probíhat téměř denně. „Rozsudek byl plně s naším návrhem, včetně té těžké újmy na zdraví,“ uvedla státní zástupkyně Michaela Herzová.

Matka týrané dívky:

„Ona měla ostříhané vlasy, až později jsem se dozvěděla, že jí je ostříhal on. Jen jsem sledovala, když jednou za čtrnáct dní přišla s ním pod dozorem, že hubne a nepečuje o sebe.“

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Podle obhajoby neměl Hawliczek lehké dětství. Otec ho fyzicky napadal a od 15 let žil v diagnostickém ústavu, odkud utíkal. Sám odsouzený se před soudem vyslovil pro odbornou psychiatrickou péči vůči sobě. „Protože jsem z toho psychicky zhroucený,“ odůvodnil svou žádost. Podle soudu si byl ale svého jednání dobře vědom. „Já se vrátím, čau,“ pronesl ještě při odchodu ze soudní síně Hawliczek. Pokud rozsudek nabude právní moci, bude převezen z vazební věznice do věznice s ostrahou.