Policie dopadla zloděje, kteří ve velkém kradli těžkou techniku

Frýdek-Místek - Pracovní stroje, těžkou stavební techniku či nářadí používané na stavbách kradla podle policie na Ostravsku, Opavsku a Novojičínsku rozsáhlá a dobře organizovaná skupina. Kriminalisté zatkli její dva hlavní představitele. Podle odhadů má gang na svědomí 25 zločinů a škodu, která dosáhla 16,5 milionu korun.

„Jde o nebezpečné recidivisty. Oba už byli ve vězení za majetkovou, násilnou i mravnostní trestnou činnost. Pocházejí z Novojičínska, kde působili jako šedá eminence tamního podsvětí. Budili respekt, lidé z nich měli strach,“ popsal zatčené muže ve věku 25 a 34 let kriminalista Pavel Václavík.

Dosud policisté dvojici obvinili z osmi krádeží a jednoho podvodu. Kriminalisté ale předpokládají, že se v nejbližší době rozšíří jak počet zločinů, tak i počet obviněných. Obvinění se mohou dočkat jak lidé, kteří dvojici pomáhali při krádežích, tak i jejich zákazníci. „Mnozí kupci museli podle nízké ceny vědět, že stroje pocházejí z trestné činnosti. Navíc je kupovali bez potřebných dokladů. Obvinění pak čeká i je,“ doplnil šéf kriminalistů Milan Ulehla.

Skupina byla dobře organizovaná

Například nakladač v hodnotě kolem dvou milionů korun dvojice prodala zájemci za pouhých 300 000 korun. „Zatím netušíme, kolik na prodeji kradených věcí utržili. Odhadujeme ale, že stroje a další techniku prodávali za třetinu běžné ceny,“ řekl kriminalista Zdeněk Sobotka, který případ vyšetřoval. Dodal, že se policistům postupně daří kradenou techniku nalézat a vracet původním majitelům.

Skupina byla podle policistů dobře organizovaná. Na krádežích se podílelo vždy až osm lidí. Po ruce měli zkušené řidiče, kteří techniku uměli ovládat. Někdy kradli přímo na zakázku. Jindy zájemce hledali delší dobu a techniku pak ukrývali v předem pronajatých halách. Dvojice hlavních pachatelů pak podle kriminalistů vedla bouřlivý život. „Když měli peníze, byli schopni za večer desetitisíce utratit v hernách. Nakupovali auta, výpočetní techniku i elektroniku,“ doplnil Sobotka.