Lékaři nechali důchodkyni v noze kus vrtáku, ta se soudí o odškodné

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 se dnes začal zabývat žalobou důchodkyně Ludmily Fedorkové, které zůstal v nártu po operaci provedené v Lékařském domě Praha 7 dvoucentimetrový úlomek vrtáku. Ženu trápily bolesti, ošetřující lékař ji však přesvědčoval o tom, že je to normální. Chybu odhalilo jiné zdravotnické zařízení až po pěti měsících. Fedorková požaduje bolestné ve výši zhruba 37 000 korun, Lékařský dům tolik peněz platit nechce. Ženě navíc vadí to, že se jí do dnešního dne nikdo neomluvil.

Fedorková podstoupila počátkem září 2007 operaci kvůli vbočenému palci na pravé noze. Po zákroku provedeném v Lékařském domě ji bolel nárt, operatér ji však podle žaloby ujišťoval, že je to projev jizvení, a pobízel ji, aby s nohou cvičila. Důchodkyně nakonec k lékaři ztratila důvěru a nechala se vyšetřit na jiné klinice, kde z rentgenu zjistila, že má za zánártními kůstkami ostrý fragment vrtáku. Koncem ledna 2008 pak musela podstoupit další operaci, při níž jí lékaři vrták vyjmuli.

Soudkyně Markéta Vodáková se dnes obě strany sporu marně snažila přimět ke smíru a mimosoudnímu vyrovnání. Akciová společnost Lékařský dům nabízela maximální celkovou částku 20 000 korun, v níž by ovšem byly zahrnuty i náklady právního zastoupení. Právník společnosti Vladislav Jirka argumentoval tím, že podle bodového ohodnocení v souladu s příslušnou vyhláškou má Fedorková nárok pouze na 4 080 korun. Nabídku Lékařského domu proto označil za „velmi velkorysou“. Mimo jiné také podotkl, že podobné pochybení se může stát kdekoliv. „Mrzí nás celá záležitost, těžko se mi to komentuje, “ řekl ČT. „Stát se samozřejmě to může, ten vrták se bohužel zalomit může a nemusí se toho všimnout,“ doplnil ho místopředseda představenstva Lékařského domu Praha 7 Ferdinand Überall.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Advokát důchodkyně Mario Švehelka ale tvrdí, že případ je zvlášť výjimečný a že v takových případech vyhláška připouští navýšení základní částky. Upozornil, že pacientku trápily bolesti pět měsíců. Podle něj by navíc měla výše bolestného odpovídat „luxusním cenám“, které si Lékařský dům účtuje. „To, co nám nabídli, je naprostá urážka,“ řekl novinářům. Podivil se také nad tím, že operatéři za pět měsíců nezjistili, že jim mezi náčiním chybí kus vrtáku. „Poškození zdraví je naprosto evidentní, hrubá chyba operatéra evidentní, i kdyby si nevšiml, že se mu zlomil vrták, tak přece tam musí probíhat kontrola nástrojů po operaci,“ domnívá se. Podle Švehelky navíc Lékařský dům nabízí jako odškodné pouhých 720 korun.

Soud bude pokračovat v listopadu

„Škoda na zdraví je tu zřejmá jako málokdy,“ podotkla soudkyně, která spor odročila na listopad kvůli výslechu svědků a vypracování znaleckého posudku. Soud se tak bude v podstatě zabývat pouze tím, jak vysoké bolestné nakonec Fedorkové přizná. Fedorková podala na Lékařský dům také žalobu na ochranu osobnosti, v níž požaduje 100 000 korun jako nemajetkovou újmu. Oprávněnost jejího nároku bude posuzovat pražský městský soud.