Na obchvat Krnova nejsou peníze

Krnov (Bruntálsko) - Krnov dál pokračuje v přípravách na realizaci obchvatu města. Ten přitom navazuje na silnici I/11, jejíž výstavbu ministr dopravy Vít Bárta (VV) v srpnu zastavil kvůli nedostatku peněz. A ani na obchvat Krnova se zatím finanční prostředky ve státní kase nenašly. Krnovem projede denně až 10 000 aut. Městem prochází i hlavní tah na Polsko, a proto jezdí kamiony doslova v centru.

Lidé po obchvatu volají už dlouho, ale rozhodnutí Bárty jeho realizaci minimálně o dva roky prodlouží.

„V současné době vydal krajský úřad odbor dopravy stavební povolení zhruba na 85 procent délky celé trasy obchvatu,“ řekl místostarosta Krnova Bedřich Marek (KDU-ČSL). Podle mluvčí ŘSD Martiny Vápeníkové je na stavbu obchvatu Krnova vykoupeno 99 procent pozemků a u zbývajících pozemků probíhá vyvlastňovací řízení.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

V Krnově by se tedy obchvat mohl začít stavět teoreticky už letos, stát na něj peníze ale neuvolní. Stavební povolení má platnost pouhé dva roky, v případě nouze by se dalo prodloužit. Už teď ale jisté, že se na něj ani v roce 2011 peníze nenajdou.

„Stát opravdu nemá peníze a v tuto chvíli se soustředíme na stavby, které jsou rozestavěny,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Místní obyvatelé jsou se současnou situací nespokojení a podepisují petice. Obchvat Krnova bude měřit asi 7,5 kilometrů a bude stát téměř dvě miliardy korun. Přáním města je, aby se peníze na jeho výstavbu našly ve státním rozpočtu už pro rok 2012.