Soud zastavil stíhání bývalých manažerů KB v kauze H-System

Praha - Městský soud v Praze v neveřejném jednání zastavil stíhání bývalých manažerů Komerční banky (KB), kteří byli podezřelí z toho, že podvodem poskytli zhruba miliardový úvěr Petru Smetkovi, šéfovi H-Systemu. Důvodem je podle soudu promlčení činu. Zástupci poškozených klientů a žalobci s rozhodnutím nesouhlasí a chtějí si stěžovat u Vrchního soudu v Praze. Informaci přinesla televize Nova.

Asi tisícovka klientů přišla v projektu levného bydlení H-System dohromady o miliardu korun, Smetka si odpykává 12 let. Peníze z miliardového úvěru od KB podle policie nepoužil na výstavbu, ale rozplynuly se v dnes už neexistujících firmách.

Policie pak zjistila, že Smetkovi miliardu „přiklepli“ spřátelení manažeři KB, a to na základě nadhodnocených a zmanipulovaných posudků. Smetka a tři bankéři čelili obvinění z podvodu. Městský soud ale v tomto případě jejich jednání nejprve překvalifikoval na mírnější trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku. A nyní konstatoval, že tento čin je již promlčený. Žalobci se ale nechtějí se zastavením trestního stíhání smířit a hodlají si stěžovat u Vrchního soudu v Praze.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech.

Petr Smetka
Zdroj: ČT24