Zastupitelství zrušilo odložení kauzy opencard. Vyšetřování pokračuje

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo v pražské kauze opencard rozhodnutí o odložení věci. Jde o tu část případu, v níž policie zjišťovala, zda při zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb k projektu nebyl porušen zákon. Kriminalisté nezjistili pochybení a případ odložili. Jenže NSZ má na věc jiný názor, informovala dnes mluvčí zastupitelství Helena Markusová. Policie tak bude muset vyšetřování v této části složité kauzy obnovit. Mluvčí připomněla, že po odložení věci si případ vyžádal v červnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k takzvané kontrole skončené věci. Vedení NSZ pak dospělo k závěru, že usnesení o odložení věci bylo předčasné a v rozporu se zákonem.

Spis byl proto vrácen Městskému státnímu zastupitelství v Praze s pokyny k dalšímu prověřování. Policie se proto bude muset případem zabývat znovu, zajistit více podkladů a v kauze pak padne nové rozhodnutí. Markusová upozornila na to, že v pražském případu opencard je vedeno více prověřování. Trestní řízení ale zatím neskončila.

Policie už letos jednoho člověka obvinila z trestného činu porušování závazných pravidel hospodářského styku. Státní zástupkyně ale následně stíhání zrušila. Minulý týden deník Právo uvedl, že se chystá další obvinění.

Pražské zastupitelství věc dnes nechtělo komentovat. „Rozhodnutí jsme dosud neobdrželi, a proto se k němu nemůžeme vyjádřit,“ uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Projekt opencard vyvolal řadu podezření

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Policisté začali projekt opencard prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Hi-res
Zdroj: ČT24

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Projekt opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

Vydáno pod