Žáci si mohou nanečisto vyzkoušet univerzitní studium v Liberci

Liberec – Technická univerzita v Liberci pořádá pro žáky základních škol zajímavý projekt, ve kterém si budou moci na vlastní kůži nanečisto vyzkoušet vysokoškolské studium. Časově nenáročná, dvousemestrální výuka nebude postrádat ani studentské indexy, zápočty, obhajoby závěrečných prací i promoce. Děti budou na univerzitu docházet buď jednou za 14 dní, nebo jedenkrát měsíčně po celý den. Připravovat se budou ve volném čase, musí však úspěšně absolvovat přijímací řízení, které se koná 18. září.

Případné mladé zájemce o zajímavou zkušenost by stres z přijímacího pohovoru neměl odradit. „My nemáme žádné speciální požadavky. Chceme si s nimi vyjasnit, co by je zajímalo, jaké jsou jejich časové možnosti a také zkusit jejich motivaci - co vlastně chtějí studovat,“ představil koordinátor projektu Miloš Henrych. Prozatím univerzita obdržela 26 přihlášek, k začátku semestru však počítá s nástupem zhruba 60 studentů dětské univerzity.

Univerzita chce děti přístupnou formou seznámit s technickými obory, nabízí studium robotiky či elektroniky ve dvou cyklech – pro první i druhý stupeň základní školy. Studium je pro děti zdarma včetně studijních materiálů, pomůcek a případného občerstvení. Do školy mohou docházet každou druhou středu v době od 15:00 do 16:30, nebo jednou měsíčně v sobotu od 9:00 do 16:00.

Miloš Hernych a Václav Mertin v pořadu Před polednem (zdroj: ČT24)

Univerzita ale není první akcí projektu Starttech. Akce zaměřené na popularizaci vědy a techniky organizuje liberecká technika od loňského srpna. Díky podpoře evropských fondů uspořádala už na 50 akcí, do nichž se zapojilo kolem 1 000 dětí ze základních a středních škol a také malých předškoláků. „Chceme oslovit děti, které mají zájem o matematiku, fyziku a další přírodní vědy a ukázat jim, že suchá školní teorie má i praktické využití, umožnit jim, aby si věci doslova osahaly,“ řekl Henrych.