Drobil viní Kalouska ze zadržování dat o ekotendru za miliardy

Praha - Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) si v dnešních Hospodářských novinách (HN) postěžoval na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že zdržuje vyčíslení obřího tendru na sanaci ekologických škod. Drobil označil Kalouskův přístup za maření úkolu, který oba společně dostali v pondělí od premiéra Petra Nečase.

„Ministerstvo financí má potřebu předání informací zdržovat, a to je pro mě naprosto podivný a nepřijatelný přístup,“ konstatuje v HN ministr Drobil. Zadání od premiéra si sám vykládá tak, že oba ministři by měli přijít s konkrétním číslem. Dokonce v listu připouští i možnost, že by vláda mohla odhad stanovit jako limit pro účastníky tendru, který by nemohli překročit. Právě to ale Kalousek nechce, píše deník.

Mohlo jít i o nedorozumění

"Pan ministr Drobil mne nikdy nekontaktoval, aby mi své případné výhrady sdělil a požádal o nápravu. Mohu jen spekulovat o důvodech, které ho vedly k tomu, aby se obrátil na Hospodářské noviny a ne na ministra financí. Zvláště pikantní je to v souvislosti, že tak činí v rozhovoru s titulkem Hádky musí přestat,„ reagoval tiskovým prohlášením na Drobilovu kritiku Kalousek. Uvedl, že finance jsou s ministerstvem životního prostředí “v permanentním pracovním styku" a žádné informace nezadržuje ani nezatajuje. Drobilova tvrzení označil za zcela nepravdivá a vyzval ho k uvedení nepravdivých výroků na pravou míru.

Drobil si za svým vyjádřením stojí. „Upřesňuji, že v minulých dnech došlo k závažným problémům v komunikaci na úrovni ředitelů odborů. K nápravě došlo až po intervenci mého náměstka,“ uvedl v písemné reakci. Kalousek o tom podle jeho slov nemusí být informován a celá věc je tak pouhým nedorozuměním. „Doufám, že tímto vysvětlením je kauza špatné komunikace vyřešena,“ uzavřel celou věc.

Sporná ekologická zakázka byla začátkem léta jedním z klíčových témat koaličních jednání. Strany se nakonec dohodly, že vyčkají na vyhodnocení nabídek, které mohou firmy podávat do 7. prosince, a soutěž zruší, pokud nebude pro stát výhodná. Výběrové řízení na jednu velkou zakázku vypsalo ministerstvo financí předloni na podzim, tedy za Kalouskova vedení. Média uvádí, že hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní pokladnu o desítky miliard korun. Ministerstvo životního prostředí v minulosti tendr kritizovalo. Podle kvalifikovaného odhadu, který si v roce 2008 nechal udělat tehdejší ministr Martin Bursík (SZ), je cena všech sanací starých ekologických závazků státu 40 miliard korun.

Biologický odpad
Zdroj: ČT24