Dvořáková: Masovost na vysokých školách snižuje kvalitu vzdělávání

Praha - Doktorské programy na všech univerzitách čeká generální vizita. Prověří je Akreditační komise s pověřením ministra školství Josefa Dobeše. Komplexní analýza skončí v lednu 2013. Budou rovněž zveřejněny výsledky kontrol. Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková ale nepředpokládá, že by se ohledně doktorských programů mohl objevit skandál podobný tomu na plzeňských právech. Podle ní jde především o zjištění kvality vědy na vysokých školách. Ty budou muset v příštích letech ušetřit miliardy. Při současném vysokém počtu studentů je to podle Dvořákové ale neúnosné.

„Doktorské studijní programy jsou založeny na vědecké práci. Odborná příprava vědců určuje budoucnost naší vědy,“ řekla Dvořáková. Nejedná se tedy o detektivní práci. Akreditační komise bude v dalších dvou a půl letech zveřejňovat svá zjištění. Nejedná se ale o sestavování žebříčku.

Vladimíra Dvořáková:

„Masovost zhoršila kvalitu vzdělávání a schopnost najít špičky. Dali jsme vzdělání spoustě lidem, ale neměli jsme dost času věnovat se těm velmi talentovaným, kteří by posléze vytvářeli intelektuální elitu národa.“

Interview ČT24


Kvalita vysokoškolského vzdělání se podle Dvořákové v některých oblastech zlepšuje. „Jde hlavně o možnosti dostat se do zahraničí a vyzkoušet špičkové laboratoře,“ podotkla předsedkyně. Problémem se ovšem stal rychle narůstající počet studentů. Nyní se finanční podmínky navíc ještě zhorší. Letos přijde vysoké školství o miliardu a příští rok dokonce o 2,3 miliardy korun. „Považuji to za velké neštěstí. Mělo by se naznačit, že má být menší počet studentů na veřejných vysokých školách,“ prohlásila Dvořáková. Vysoká škola přestává mít charakter akademické obce založené na komunikaci mezi profesorem a studentem.

Mezi problematické vysoké školy v Česku nyní patří Fakulta právnická v Plzni, Rašínova VŠ v Brně, Univerzita J.A. Komenského, Bankovní institut VŠ, Evropský polytechnický institut či VŠ finanční a správní. „U Rašínovy vysoké školy jsme se rozhodli o odebrání magisterského studijního programu a o omezení u bakalářského studijního programu,“ řekla Dvořáková.

Rychlostudentům v Plzni ale titul pravděpodobně zůstane, stejně jako má být zastaveno policejní stíhání. „Musím říci, že fakulta v Plzni teď pracuje naprosto transparentně a odpovídá všem standardům. V tomto ohledu jsem spokojená. Fakulta je očištěna,“ konstatovala předsedkyně komise.