Schwarzenberg o kůrovci: Je to pseudonáboženská válka

Praha - Kůrovec na Šumavě se stává horkým politickým tématem. TOP 09 dnes vyzvala všechny strany šumavského sporu o kácení k návratu k jednacímu stolu. Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes situaci okolo kůrovce označil za pseudonáboženskou válku a vadí mu, že ředitel parku Jan Stráský vyloučil z diskuse část vědecké obce a s ekologickými aktivisty bránícími kácení nejedná. Stráský diskuzi na politické úrovni odmítl, na popud ministra životního prostředí Tomáše Chalupy ji ale pro odborníky, ekology i obce svolá. Na pozvání Hnutí Duha navíc navštíví Šumavu lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. V pozadí politických jednání jeden z aktivistů požádal soud, aby zakázal policejní zásah proti pokračující blokádě kácení. Policie zase obvinila prvního účastníka blokády - ticetiletá cizinka kopla policistku, prý neúmyslně.

„Dělají mrtvého brouka s nadějí, že kůrovec se bude chovat stejně jako oni,“ řekl na adresu ministerstva životního prostředí předseda Schwarzenberg. TOP 09 se podle něj s aktivisty, kteří už týden brání kácení stromů u Ptačí potoka na Modravě, dohodla, že pokud ministerstvo svolá kulatý stůl, aktivisté blokádu ukončí. Schwarzenberg uvedl, že nemůže po odpůrcích kácení chtít, aby přestali s protestem ihned. Protest je podle něj jejich právo.

Naopak byl by rád, aby na situaci reagovalo ministerstvo životního prostředí, a to co nejrychleji, nejlépe v řádu hodin či dnů, nikoli až na podzim, kdy už proti kůrovci zasahovat nebude třeba. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) má však nyní dovolenou. Návrat plánuje 10. srpna, ve čtvrtek se nicméně zúčastní schůze Senátu. Vzkázal však, že řešení situace na Šumavě vidí v novém zákonu, o kterém chce jednat. Zároveň uvedl, že už se setkal i s vědci, kteří nesouhlasí s kácením.

Současně Chalupa vyzval ředitele Stráského, aby znovu svolal jednání všech zúčastněných stran ve sporu k lokalitě Na Ztraceném a „pokusil se nalézt řešení šetrné k přírodě a účinné v boji s kůrovcem“. Stráský proto na příští týden svolá na Modravu jednání, na kterém by se měli sejít zástupci vedení parku, ekologů, obcí, krajů a vědců.

Stráský prý postrádá ve funkci dostatek odbornosti

Schwarzenberg také upozornil, že situace na Šumavě škodí pověsti Česka v zahraničí a že se na ni dotazovala i Evropská komise. Ministerstvo zahraničí zatím neodpovědělo, protože čeká na vyjádření resortních ministerstev. Na dotaz, zda by nebylo na místě odvolání Stráského z postu ředitele správy parku, předseda TOP 09 odpověděl, že tato otázka není v kompetencích jeho strany. Stráského si Schwarzenberg podle svých slov váží, ve funkci šéfa parku ho ale zklamal. Jeho roli přirovnal k nově jmenovanému řediteli nemocnice bez lékařské odbornosti, který po nástupu do funkce řekne, že povolen je jen jeden léčebný postup. Primáře a docenty, kteří nesouhlasí, vyhodí.

Stráský výtky ze strany TOP 09 odmítl: „Do politické roviny problému nechceme vůbec vstoupit. Máme zhruba deset dní na zásadní zásahy proti kůrovci a toho času chceme co nejvíce využít. Nikoli jen Na Ztraceném, ale na všech místech, kde nyní provádíme odstraňování kůrovcem napadených stromů všemi dostupnými prostředky, pokud je zákon umožňuje.“

Aktivista se domáhá ochrany u soudu

Plzeňský aktivista Martin Marek, který se účastní blokády proti kácení stromů napadených kůrovcem Na Ztraceném u Modravy, se obrátil na soud, aby předběžným opatřením zamezil policii zasahovat proti aktivistům. Policie podle Marka postupuje protiprávně. Pokud by soud jeho návrhu vyhověl a předběžné opatření vydal, policie by nemohla dál bránit aktivistům v pohybu ve vymezených zónách a vyvádět je z prostor označených pro těžbu.

Kácením by se měla na základě dalších podnětů zabývat také kancelář ombudsmana. Marek se blokády na Šumavě několik dní aktivně účastní. Přivazoval se řetězy ke stromu v lokalitě, kde byl kvůli plánované těžbě zakázán pobyt jiných lidí. Policie ho proto opakovaně z prostoru vyvedla. „Přímo na místě jsme se snažili zjistit, proč policie pomáhá nelegálnímu kácení. Policisté odpovídali naučenou frází o vstupu do těžebního prostoru. Na naše argumenty o tom, že těžební prostor byl vyznačen v rozporu se zákonem, odpovědět nedokázali. Trestní oznámení na nelegálnost těžby prý stále šetří,“ uvedl.