Vondrova armáda: Méně peněz, sloučení posádek a čisté zakázky

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra chce na jaře představit armádní koncepci na příštích deset let tak, aby platila od roku 2012. V dnešních Otázkách Václava Moravce ministr potvrdil, že se armáda nevyhne sloučení posádek. Kritizované škrty přídavku na bydlení vojáků nahradí jejich zdanění. Pro opozici je sice takový návrh přijatelný, ale resort se problémů nezbaví. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa chybí systémové řešení a profesionální řízení, které by zamezilo předraženým armádním zakázkám. Těmi by se podle něj měla zabývat vyšetřovací komise.

„Na jaře příštího roku představíme po diskuzi s parlamentem a bezpečnostními odborníky dlouhodobou vizi toho, kam se má armáda na dalších 10 let ubírat,“ uvedl Vondra s tím, že legislativní změny, které budou v této bílé knize navrženy, by měly platit od 31. 12. 2011. I když armáda snížila za poslední dva roky náklady o 12,5 miliardy, bude nutné ušetřit dalších 5 miliard. Peníze chce Vondra ušetřit jak na platech, tak i na zdanění příspěvků na bydlení vojáků. Definitivní podobu úspor však potvrdí až bílá kniha.

Filip k parlamentní komisi:

„Pokud bychom neměli zřizovat vyšetřovací komisi, tak by musel pan ministr Vondra odstoupit. Je totiž podezřelý z lobbingu pro zbrojní firmy.“

Cestou k ušetření miliard má být zejména změna zadávání armádních zakázek, které jsou předražené a je u nich vysoká pravděpodobnost korupce, která dále zvyšuje jejich cenu. KSČM proto podpoří vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla zabývat nákupem bojových aut Iveco, minomety Patria či transportních letadel CASA. „Jak je možné, že jsme na jednom automobilu Iveco při srovnatelné výbavě zaplatili o 550 tisíc eur víc než například Slovensko?“ zlobil se v Otázkách Filip. Vondra věří, že odhalení korupčních jednání na ministerstvu by měl přinést historicky první forenzní audit, který nařídil, a odvolání stávajících úředníků. Další vysoce postavení úředníci mohou podle Vondry úřad opustit po výsledcích auditu.

Filip: Účetnická vláda se bojí voleb

Šéf komunistů se pustil do vládní koalice také kvůli plošným škrtům platů státních zaměstnanců. „Je to účetnická vláda, která si myslí, že škrtáním něco napraví. Ve skutečnosti pouze podrazí výkon české ekonomiky, a to jak v koupěschopné poptávce, tak i ve vývozu,“ uvedl Filip s tím, že KSČM rozpočet nepodpoří, protože není prorůstový. „Nemění se systémy řízení na ministerstvech, nebojuje se proti korupci, jen se škrtá,“ uvedl Filip a dodal: „Místo škrtání platů by měli škrtnout nesmyslné zakázky.“ Jeho strana chce na nejbližší schůzi navrhnout změnu daňových sazeb na progresivní.

Vondra v OVM Filipovo tvrzení o slepých škrtech odmítl: „Reforma má dvě fáze, v té první musíme připravit úsporný rozpočet pro příští rok. Zároveň s tím už začínáme připravovat reformní kroky. I kdybychom se ale rozkrájeli, nestihneme je projednat do konce roku. Všechny kroky předkládáme veřejnosti, můžeme si dovolit jen to, na co máme.“ Filip však vidí v odkládání reformy strach vlády z voleb, aby se voliči kvůli škrtům od pravice neodklonili.

Kvůli snížení platů státních zaměstnanců budou 21. září protestovat desítky tisíc nespokojených policistů, vojáků či zdravotníků. Vondra si ale nemyslí, že demonstrace něco vyřeší: „Prostor pro jednání je, ale těžko se bude něco měnit, rozpočet jsme nuceni udělat jako úsporný. Je na manažerském rozhodnutí každého ministra, zda půjde více cestou zeštíhlení úřadu nebo snížení platů.“ Garantovat prý může jen to, že se uskromnění dotkne všech stejně, i vojáků.

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24