Ministerstvo dopravy chce odstranit billboardy od dálnic

Praha - Nové vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přezkoumá smlouvy s reklamními agenturami. Ministerstvo dopravy plánuje z okolí dálnic postupně odstranit billboardy. Nezisková organizace Acta non verba tvrdí, že je to snazší, než se dosud myslelo. Billboardy u silnic jsou přitom pod palbou kritiky už léta. Hlavně ty méně než 10 metrů od krajnice. Došlo také už k řadě nehod, kdy auto skončilo v nosníku konstrukce. Umožnily to příliš mírné zákony i smlouvy z 90. let, kdy poutače rostly jako houby po dešti.

Hned 391 z celkem 485 billboardů u českých dálnic by mohlo zmizet do konce příštího roku. To alespoň tvrdí Acta non verba. Podle jejích právníků platila smlouva se společností QUO dnes News Outdoor, které patří 81 procent velkoplošných reklamních ploch, do roku 2006. Od té doby se automaticky prodlužuje pokaždé o dva roky, dokud ji ministerstvo dopravy nevypoví.

„Je možné to vypovědět bez sankcí, tam žádné sankce prostě nejsou, jde jenom o to, aby Ředitelství silnic a dálnic potažmo ministerstvo dopravy nezapomnělo, jako zapomíná posledních 6 let, a ty smlouvy do konce roku vypovědělo,“ řekl ředitel Acta non verba Vojtěch Razima.

Reportáž Jany Čermákové a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

„My si necháváme v těchto dnech aktuálně zpracovávat podrobný audit všech majetkoprávních smluv, ať už smluv na reklamní plochy, tak i smluv pronájmů na odpočívky,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Mírné zákony z 90. let umožňily vznik velkého množství poutačů u silnic, teď už jsou přísnější. Do 250 metrů od nově postavených dálnic nepřibyl podle ministerstva dopravy za posledních 8 let žádný nový billboard, to by muselo nejprve ministerstvo povolit. „Chceme zvýšit bezpečnost na silnicích, právě v souvislosti s ne vždy uváženou výstavbou billboardů,“ doplnil ministr dopravy Vít Bárta (VV).

ŘSD ve svém auditu také přezkoumá, jak jsou vůbec výhodné pro stát billboardové smlouvy. Kdy ale bude přezkoumání smluv hotové a jestli potvrdí to, co říká nezisková organizace Acta non verba, si netroufá zatím říct.

Billboardy u pražské magistrály
Zdroj: ČT24