Nech mou babičku na pokoji - kampaň má změnit vnímání seniorů

Praha – Dnes startuje kampaň na pomoc seniorům s názvem Mluvme o stáří - nech mou babičku na pokoji. Má změnit vnímání penzistů jako méněcenné neproduktivní skupiny, která je závislá na mladších generacích. Do akce se zapojila třeba herečka Jana Plodková, Iva Pazderková, herec Petr Vaněk nebo zpěvák skupiny Please the trees Václav Havelka. V hlavní roli ovšem účinkují prarodiče. Kampaň se vedle billboardů a časopisů objeví i na Facebooku.

„Mladý člověk vnímá seniory jako skupinu negativně. Ale když mluví o své babičce, nedá na ni dopustit,“ přiblížila pro ČT úmysl manažerka projektu Jitka Kalmánová. Kampaň má zprostředkovat lidem, aby seniory, kterých v Česku žije skoro jeden a půl milionu, nevnímali jako skupinu, ale jako jednotlivce.

Herec Petr Vaněk:

„Nikdo z mladých lidí, od nichž je hlavně cítit největší problém, si neuvědomuje, že nezáleží na tom, jestli mají hiphop oblečení, vytahné tepláky a trička, že staří lidé jim mohou předat hodně ze sebe.“

Herečka Jana Plodková:

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Billboardová kampaň bude zatím jen v Praze a okolí. Do celostátní se posléze zapojí na 30 novin a časopisů a na sociální síti Facebook se objeví právě proto, aby se k mladým dostala co nejblíže.

Seniory trápí víc než nedostatek peněz osamělost

Přes padesát procent penzistů v Česku nedosáhne na průměrný důchod, který bude příští rok činit téměř deset a půl tisíce korun. Pod hranicí chudoby u nás žije skoro sedm procent důchodců. Teď do penzijního věku nastupuje poválečná generace relativně bohatých, vzdělaných a zdravých penzistů. V průměru je čeká o osm let delší život než jejich rodiče, což znamená, že mají před sebou přibližně dvacet let penze. „Tito lidé samozřejmě nemohou najít náplň v konzumu, a také to nepotřebují. To je totiž problém, naučit se najít smysl poslední třetí etapy života,“ domnívá se socioložka Jiřina Šiklová.

Podle Linky seniorů ale výše penze není pro důchodce hlavní problém - nejvíce je trápí osamělost a také vztahy v rodině. „Tím aktuálním je ještě dopad ekonomické krize, že mladí chtějí po starých, aby jim dávali svoje nemovitosti a úspory a to oni samozřejmě nechtějí a je to dobře,“ uvedl vedoucí Linky seniorů Michal Horažďovský. V Česku žije přes 1,5 milionů lidí starších 65 let, a bude jich ještě přibývat.

1. říjen - Mezinárodní den seniorů

Na dnešek připadá Mezinárodní den seniorů. Podle Jitky Hoplíčkové, zakladatelky Nadace pro výstavbu penzionů pro seniory, je téměř třetina seniorů na světě psychicky i fyzicky týrána. V Česku může být podíl týraných starých lidí mnohem vyšší. Senioři tvoří nejpočetnější skupinu občanů, jejichž lidská práva jsou porušována. Hoplíčková se domnívá, že politické strany tento fakt neznepokojuje.

Hoplíčková v souvislosti s blížícími se komunálními volbami vyzvala pražské politiky, aby se o seniory více zajímali. Pražští politici podle ní například zrušili pořadníky pro umístění do domovů důchodců a podobných zařízení, aby se nepotvrdilo, že čtvrtina seniorů má zájem se do nich dostat.

Účatsnice kampaně Věra Pavlíková
Zdroj: ČT24