Děti s dyslexií mají nový multimediální slabikář

Praha - Dětem, které trpí dyslexií, pomůže nový multimediální slabikář, na kterém spolupracovala výtvarnice Alena Kupčíková s odborníky z Karlovy Univerzity. Unikátní vzdělávací pomůcka má pomoct překonat handicap, kterým trpí až 5 procent dětí. Alena Kupčíková představila slabikář v pražském Veletržním paláci.

Po šesti letech doktorandského výzkumu na Akademii výtvarných umění a stovkách rozhovorů s dyslektickými dětmi se podařilo vytvořit interaktivní slabikář, se kterým můžou děti pracovat bez dozoru rodičů.

„Začalo se na mě obracet docela dost lidí, asi proto, že jsem sama taky dyslektik a dysgrafik, protože mi chtěli říct svůj příběh,“ uvedla autorka slabikáře Alena Kupčíková.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Při čtení vidí dyslektik místo písmen tvary a obrazy. Toho využívá slabikář, který formou počítačového příběhu dvou ježků na výletě učí dítě poznávat jednotlivá písmena.

„Tam jde vlastně o princip, aby děti koukaly kolem sebe a učily se písmena kolem sebe přirozenou cestou,“ doplnila Kupčíková, která vyvinula i diagnostickou pomůcku, která bez použití písmen dokáže určit dyslexii už v raném věku a pomoct při jejím překonávání.

O unikátní multimediální pomůcku projevilo zájem už i zahraničí. V současné době probíhají jednání s Francií, Německem a Kanadou. Alena Kupčíková plánuje organizovat workshopy Písmenka kolem nás po celé České republice.

Ukázka z interaktivního slabikáře
Zdroj: Alena Kupčíková/www.dys.cz