Víkend na silnicích nepřežilo 10 lidí

Praha – Při víkendových nehodách na českých silnicích přišlo o život deset lidí. Každý z dvou volných slunečných dnů přinesl pět mrtvých, další tři lidé přišli o život v pátek. Oproti předchozímu týdnu, kdy se v sobotu a neděli staly celkem dvě smrtelné nehody, je aktuální bilance mnohem horší, velmi špatná je i v celoročním pohledu. Po uplynulém víkendu evidují policejní statistiky od začátku září už 30 mrtvých.

V sobotu v noci zemřeli dva muži u Orlíku nad Vltavou na Písecku, kde vozidlo Peugeot vjelo do skupiny lidí kráčejících po krajnici od Žďákovského mostu. „Vozidlo narazilo do dvou chodců, ženy a mladého muže. Muž zraněním na místě podlehl, žena byla těžce zraněna a převezena do nemocnice. Další chodec utrpěl lehké zranění v obličeji od odražených částí vozidla,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Ingrišová. Řidič vozu podlehl těžkým zraněním při převozu do nemocnice.

Jedna ze sobotních tragických nehod možná byla zbytečná. Mladý řidič zahynul poté, co jeho auto narazilo do stromu. Podle všeho se nepřipoutal a přispěl tak k rozsahu zranění, která při havárii utrpěl, a na místě jim podlehl. V neděli si nehoda dvou aut na silnici první třídy mezi Jihlavou a Znojmem vyžádala život šestadvacetiletého řidiče. V Dolním Újezdu na Svitavsku se stalo velké neštěstí, když z traktoru spadl dvouletý chlapec a následně ho přejel vlek. Dítě zemřelo při převozu do nemocnice. U řidiče traktoru policie zjistila v krvi 0,33 promile alkoholu.

Život osmapadesátileté ženy si v neděli večer vyžádala dopravní nehoda v Křešicích na Litoměřicku. Mluvčí litoměřické policie Alena Romová uvedla, že žena byla na chodníku a tlačila jízdní kolo. Srazil ji ale čtyřicetiletý řidič terénního BMW, který z neznámých příčin vjel na chodník. Žena svým zraněním na místě podlehla. Policie nehodu stále vyšetřuje a řidič je podezřelý z trestného činu usmrcení z nedbalosti.

Od ledna do srpna letošního roku zahynulo na českých silnicích 466 lidí. Jde o nejnižší počet obětí dopravních nehod za posledních 21 let, k pozitivní bilanci ale přispělo především první pololetí. Prázdniny byly naopak horší než ty loňské. Především na jejich začátku se stal velmi vysoký počet smrtelných havárií. Na počtu tragických nehod se zřejmě velkou měrou podepsalo horké počasí, které v červenci panovalo.

Vážná dopravní nehoda zablokovala dálnici D1 nedaleko Rousínova ve směru na Prahu.
Zdroj: ČT24