Památkáře z Hluboké vyděsila střelba z malorážky

Hluboká nad Vltavou – Policisté prošetřují střelbu v zámeckém parku na Hluboké, jméno střelce už znají. Nyní prověřují, zda šlo o přestupek nebo trestný čin. Výsledky šetření zveřejní ve středu. Výstřely z pušky slyšeli pracovníci zámku v pátek kolem půl sedmé ráno. Mezi stromy viděli asi 150 metrů od zámku jezdit auto bez světel. Střelbu má na svědomí myslivec z Hluboké, který České televizi potvrdil, že v parku skutečně střílel on. Podle svých slov pálil za rozbřesku z malorážky na potkany. Na celý případ jako první upozornila jihočeská mutace Deníku.

Pracovníci zámku věděli o střelbě od loňského roku a vše už tehdy nahlásili na policii. „Ponětí o tom, že se v zámeckém parku občas střílí, jsme měli už loňského podzimu. Policii to nahlásila naše pracovnice,“ uvedl kastelán Miroslav Pavlíček.

Myslivec tvrdí, že do parku chodí sledovat stav zvěře už dvacet let, střílí podle svých slov na základě dávné objednávky od památkářů. „Lovil jsem tam potkany a krysy, protože jsem minul, tak jsem opakoval… Svoji řekněme povinnost vykonávám v době, kdy v parku nikdo není,“ řekl ČT.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Starosta věří, že se kauza vysvětlí

Památkáři ale takové vysvětlení odmítají, podle ředitele Národního památkového ústavu Petra Pavelce je nemyslitelné, že by mohl někdo střílet v parku, kde je takový pohyb lidí. Další pohyb muže se zbraní si proto v parku nepřejí. To, že povolení neexistuje ani ze strany města, potvrdil ČT i starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS). „Je to ale vážený hlubocký občan, pevně věřím, že tuto kauzu nějak vysvětlí,“ dodal.