Vrchní státní zástupce zřídil pracovní skupinu k armádním zakázkám

Praha - Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula zřídil pracovní skupinu, která bude analyzovat informace a zjištění v případech souvisejících s armádními zakázkami. Novinářům dnes také řekl, že chce prověřit tvrzení médií o tom, že se některé kauzy nešetří a dokonce zametají pod koberec. Policie se v současné době zabývá například připravovanou zakázkou na nákup minometů, údajnou korupcí při nákupu obrněných transportérů Pandur či plánovaném nákupu letounů Gripen. Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) by vrchní státní zastupitelství měla vypracovat přehled toho, kdo a proč v minulosti vyšetřování těchto podezřelých obchodů zastavil. John se o uskutečnění této „inventury“ hodlá usilovně zasazovat.

Na ustavení pracovní skupiny se Rampula podle svých slov dohodl s náměstkem policejního prezidia Viktorem Čechem a šéfem protikorupční policie Liborem Vrbou. Tým bude například shromažďovat podklady pro to, aby mohli policisté a státní zástupci koordinovat své postupy v jednotlivých kauzách.

V případu plánované stamilionové zakázky na nákup minometů zahájila protikorupční policie na počátku září úkony trestního řízení. Detektivové se případem zabývají s podezřením na spáchání trestného činu přijímání úplatku. Na případ upozornil deník Mladá fronta Dnes (MfD), který uvedl, že bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria. Podle MfD šlo o to, že by Patria bez výběrového řízení dodala české armádě minomety a odměnou za tuto výhodu by pak zaplatila provizi.

V kauze údajné korupce při nákupu pandurů zveřejnil deník tajně natočené rozhovory s bývalými manažery rakouské firmy Steyr, která transportéry vyrábí. Oba manažeři hovořili o provizích z obchodu pro české politické strany. Česká policie případ prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Před několika dny vznikl kvůli případu česko-rakouský vyšetřovací tým.

S informacemi o podplácení při uzavírání smlouvy na nákup stíhaček Jas-39 Gripen s Českem přišla v únoru 2007 švédská televize. Podle ní se rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly jako poradce společnosti BAE Systems pokoušel o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli rozhodování o nákupu letounů na starosti. Policisté již případ dvakrát odložili, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká však případ letos znovu otevřela. Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování však nezískal podporu parlamentu.

O armádních zakázkách chce opozice jednat ve sněmovně

O podezřelých armádních zakázkách, o kterých se nyní na veřejnost dostávají informace, chce opozice jednat na mimořádné schůzi sněmovny. ČSSD a KSČM také navrhují vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala kauzami od roku 1993. Statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že o podpoře vzniku komise hodlá v parlamentu vyjednávat i s Johnovými Věcmi veřejnými. Bez podpory alespoň části vládních poslanců se totiž opozici nepodaří schválit ani program svolané mimořádné schůze.

John k tomu poznamenal, že žádná parlamentní vyšetřovací komise nikdy nic nevyšetřila a některé se dokonce nikdy ani nesešly. O svém přístupu k návrhům na mimořádnou schůzi má ale vedení VV jednat až v úterý.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) dnes na strojírenském veletrhu v Brně podepsal dohodu o spolupráci mezi ministerstvem a Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu. Ta by měla částečně zamezit neprůhledným armádním zakázkám a omezit vydíratelnost českých výrobců. 

Asociace zbrojařů si od uzavřené dohody slibuje především více zakázek pro české zbrojařské firmy. „Naším hlavním cílem je, aby se peníze českých daňových poplatníků dostaly do českých firem,“ uvedl viceprezident asociace Karel Torn.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK