Bezpečnostní rizika se mění, NATO se musí transformovat

Praha - Nová koncepce NATO přinese redukci počtu velitelství a sníží počet lidí, kteří se na chodu Severoatlantické aliance podílejí. Důsledkem změn má být rychlejší a pružnější organizační struktura, která umožní rychleji reagovat na bezpečnostní situaci ve světě. Mění se vztah aliance k Rusku, globální terorismus se stává novou hrozbou, členských zemí NATO přibývá, a proto je třeba vytvořit efektivní organizaci. Po setkání s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem to dnes řekl vrchní velitel pro transformaci NATO Stéphane Abrial, který přijel do Prahy na oficiální návštěvu.

„Mezi změnami bude řada ryze technických záležitostí, které nebudou tolik vidět. Nejvýraznější ovšem bude snížení počtu velitelství a snížení počtu lidí,“ řekl novinářům Abrial. Transformaci aliance bude řešit nadcházející zasedání vojenského výboru NATO. Konečnou podobu určí politické rozhodnutí v následujících měsících, dodal Picek.

Oba generálové se při rozhovoru dotkli rozpočtových škrtů, které českou armádu postihnou v následujícím roce. Picek Abriala ujistil, že se snížení objemu financí nepromítne do nasazení českých vojáků v zahraničních misích Severoatlantické aliance. „Je suverénním rozhodnutím každé země, kolik peněz chce vydávat na obranu,“ reagoval Abrial.

Francouzský generál přijel do Prahy v době, kdy českou armádu stíhá jeden skandál za druhým. Na veřejnost prosakují zejména zprávy o podezřelých zakázkách na nákupy vojenské techniky. „Nepřísluší mi komentovat domácí témata jednotlivých členských států NATO,“ uvedl Abrial. Naopak Českou republiku pochválil za nasazení vojáků v zahraničních operacích v Kosovu a Afghánistánu.

Funkce vrchního velitele pro transformaci byla vytvořena v roce 2002 kvůli celkové reformě velitelské struktury NATO. Abrial je tak jedním ze dvou strategických velitelů a hlavou spojeneckého Velitelství pro transformaci, které sídlí v americkém Norfolku. Francouzský generál se funkce ujal v září loňského roku.