Bulovka rekonstruuje zvláštní operační sál pro nebezpečné nákazy

Praha - Fakultní nemocnice Bulovka rekonstruuje speciální operační sál určený pro pacienty s nebezpečnými nákazami. Klinika infekčních nákaz na Bulovce je nejvýznamnější pracoviště svého druhu v republice, nyní se v něm zvýší kvalita péče i bezpečnost pacientů a zdravotníků. Provoz nově zrekonstruovaných částí kliniky by měl být zahájen v březnu příštího roku. Náklady na stavební a technologické vybavení vyjdou zhruba na 60 milionů korun, z toho 15 milionů jde z norských fondů.

Vybavení dnešního operačního sálu je podle vedení nemocnice zcela nedostačující, neodpovídá současným hygienickým a epidemiologickým měřítkům, i když jsou na infekční kliniku posíláni pacienti s nejtěžším virovým onemocněním z celé ČR. Jde třeba o pacienty s otevřenou tuberkulózou či HIV pozitivní.

Zásahy se provádějí postupně během provozu. Rekonstrukce středové části kliniky zahrnuje čtyři podlaží. Kromě operačního sálu opatřeného vzduchotechnikou se zabezpečením proti úniku choroboplodných zárodků vznikne menší zákrokový sál, sterilizace a strojovna vzduchotechniky. „Je to vestavba, ve které je systém filtrů, které nepropouští infekci nikam dále. Zákrokový sál bude naprosto hermeticky uzavřen od okolí, vstupovat se bude jen na čipy,“ přiblížila projekt primářka infekční kliniky Hana Roháčová.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce byla zahájena letos v červenci. Stavební práce by měly skončit v půlce října, dokončení je plánováno na únor příštího roku. První pacienti by měli být operováni v novém provozu v březnu 2011. Vedení nemocnice by chtělo v budoucnu pokračovat v rekonstrukci západních stanic, které si vyžádají zhruba 200 milionů korun.