Krása: Postižené děti mohou kvůli škrtům skončit i v ústavech

Praha – Národní rada osob se zdravotním postižením nesouhlasí s chystanými úspornými opatřeními, která mají snížit příspěvek na péči a zcela zrušit sociální příplatek. Vládě proto zašle otevřený dopis a pro poslance chystá petici. Zástupci rady se na tom dnes dohodli na republikovém shromáždění. Podle předsedy rady Václava Krásy hrozí, že se některé rodiny dostanou do hmotné nouze a postižené děti mohou v krajním případě skončit i v ústavech. Zrušením nebo snížením příspěvků chce ministerstvo práce a sociálních věcí ušetřit přes tři miliardy korun. Ministr Jaromír Drábek na škrtech trvá, situaci chce řešit pomocí kompenzací. Poslanci se vládním návrhem budou poprvé zabývat začátkem října.

Václav Krása upozornil, že kompenzace se týkají pouze rodin s dětmi od dvou do šesti let: "U dětí nad sedm let věku žádná kompenzace není. Ztráta sociálního příplatku pro ně znamená obrovský finanční propad.„ Rodiny s takovými dětmi přitom potřebují nemalé peníze na různé pomůcky a odebráním sociálního příplatku tak podle Krásy hrozí, že se dostanou do hmotné nouze. ČT to potvrdila i matka dvou postižených dětí Jitka Fajtlová: “Naše rodina přijde o částku 9 898 korun, hradíme z toho holčičkám nákladné epileptické léky a kompenzační pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovny.„ Podobně je na tom i Martina Čížková, která se stará o dva postižené syny: “Naše rodina by přišla o 7 160 korun, z této částky hradíme dětem dopravu do školy, léky, pleny."

Václav Krása:

„Dávky hmotné nouze jsou pouze na přežití, to nejsou dávky, které udrží pohromadě rodinu s dítětem se zdravotním postižením… Rodinám pak nezbude nic jiného, i když se tomu brání, než dát takové dítě do ústavního zařízení. Stát pak bude platit podstatně více.“

Sociální příplatek je dnes vyplácen zhruba 160 tisícům rodin, postižené dítě má ale jen deset procent z nich. Podle Drábka jde celkově o poměrně masivní částku, která je „bohužel v řadě případů zneužívaná, protože rodiny, které jsou vykazovány jako s jedním příjmem, mají často ve skutečnosti příjmy dva“. Ministr připustil, že v jednotlivých případech může dojít k nepříjemné situaci, chce ji proto kompenzovat alespoň u dětí do sedmi let věku, a to zrušením redukce rodičovského příspěvku, který je jinak při souběžném pobírání s příspěvkem na péči snížen. Na děti od semi let už se ale rodičovský příspěvek nevztahuje, řada rodin tak podle současných plánů resortu žádné kompenzace mít nebude.

Drábek: Od zrušení sociálního příplatku ustoupit nemůžeme

Národní rada podle Krásy chápe, že je potřeba šetřit, ale nerozumí plošnosti opatření. Zrušit celou dávku, která zde funguje od roku 1995, tak vidí jako špatný krok, který způsobí mnoho nespravedlností. Řešením by tak mohla být například dávka, která bude určená pouze pro rodiny, kde je dítě s postižením. Drábek tvrdí, že je připraven k projednávání dalších námětů u kompenzace pro rodiny, na které zrušení sociálního příplatku nejvíc dopadne. „Musí to ale být kompenzace jednotlivá, od zrušení sociálního příplatku jako systémového kroku ustoupit nemůžeme,“ upozornil. I individuální přístup ale musí být podle Krásy daný zákonem, jinak se lidé kompenzace nedočkají: „Bez opory v zákoně žádný úředník nic neudělá.“ 

Škrty čekají i příspěvek na péči v I. stupni, který pobírají lidé neschopní sami udělat více než dvanáct úkonů potřebných v péči o svou osobu. V průměru ho měsíčně pobírá 113 tisíc osob, dvě třetiny jsou v seniorském věku. Pobírají ho ale i lidé se zdravotním postižením. Drábek ho chce snížit u osob starších 18 let ze současných 2 000 na 800 korun, což podle Krásy u těchto lidí nepochybně povede ke snížení kvality života, protože si nebudou moci zaplatit potřebné služby.  

V porovnání s ostatními státy je počet lidí, kteří příspěvek pobírají, poměrně vysoký. Národní rada osob se zdravotním postižením proto ministrovi navrhla, aby ho rozdělil na dvě části, podle toho, jak velkou pomoc lidé skutečně potřebují. Možné změny připustil i Drábek. Ministerstvo nyní připravuje dotazník, který by měl přesněji vymezit jednotlivé úkony, podle kterých se udělení příspěvku posuzuje. Ministr zároveň upozornil, že výše příspěvku v dalších stupních, kde jsou lidé s větším postižením, zůstává stejná. Příspěvek zde dosahuje až 12 tisíc korun měsíčně.