Silniční váhy policie nevyužívá

Praha – Bezzubě zatím na mnoha místech vypadá kontrola přetížených nákladních aut. Váhy zabudované přímo v silnici hříšníka sice odhalí a umějí ho také identifikovat. Policie ale se získanými daty nemůže nakládat – jsou pouze orientační a k prokázání jízdy s přetíženým autem by museli policisté kamion navést k další váze, kde by proběhlo důkladnější měření.

V Praze vznikly takzvané dynamické váhy na třech místech. Vybudování každé z nich vyšlo zhruba na pět milionů korun. „Primárně slouží k tomu, abychom poznali, zda kamiony, které projíždějí po pražské komunikační síti, jsou přetížené,“ řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Nikdo další záznamy používat nemůže, nedostanou se k nim ani policisté. Podle ministerstva dopravy je to legislativní problém. „Narážíme na problémy v legislativě, narážíme na problémy s certifikací těch vah,“ řekl mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Přesto na váhy a jejich pozdější využívání k represi sází i soukromníci. Zatím poslední váhu nainstalovala právě soukromá firma ve Strakonické ulici. „Předpokládám, že ta firma se pak bude ucházet o nějakou další zakázku, pokud bychom uvažovali o vypsání tendru na dodavatele dalších vah,“ komentoval událost Mrázek.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Váhy tak jsou v Praze ve Kbelské, Strakonické a na Jižní spojce, kam ale od příštího úterý nebudou auta nad 12 tun moci vjíždět.

Dynamické váhy nejsou jediný způsob měření přetížených aut. Častěji se využívají takzvané mobilní váhy – přenosné pásy, které policie může kamkoliv převézt.

Vydáno pod