Detektivové obvinili známého advokáta Kramariče z uplácení

Praha – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dnes ráno zadrželi známého advokáta Julia Kramariče, uvedl to mluvčí útvaru Pavel Hanták. Kramarič je obviněn z podplácení a hrozí mu až šest let vězení. O vazbě zatím nebylo rozhodnuto. Obvinění pravděpodobně souvisí s korupcí, které se měl Kramarič dopustit jako obhájce takzvaného vora v zakoně Andranika Soghojana. Sám advokát pouze uvedl, že ze strany policie bylo vše korektní, více se ale nechce vyjadřovat až do doby, než bude případ vyšetřen.

Kramariče nařknul z nabízení úplatku jeden z předvolaných svědků v hlavním líčení se Soghojanem. Advokát mu prý měl nabídnout půl milionu korun, aby znevěrohodnil jiného svědka. Kramarič se ovšem bránil tím, že jde o provokaci ze strany ÚOOZ. Podle něj se policisté i státní zástupce se svědkem dohodli. 

Soud s údajnou hlavou arménské mafie v Česku (vorem v zakoně) Soghojanem vůbec provázejí nezvyklé tlaky. Nejvýraznější postavou těchto třenic je právě Soghojanův advokát Julius Kramarič, který si při hlavním líčení už několikrát ostře vyměňoval názory se státním zástupcem Vladimírem Mužíkem. Proces označuje za zmanipulovaný.

Reportáž Edity Horákové a Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Obhájce Julia Kramariče Vladimír Vaněk:

„(Kramarič) Je propuštěn, vyšetřování dál pokračuje… Já se domnívám , že jde o dlouhodobou cílenou snahu dostat pana Kramariče ven ze hry právě v kauze s vorem v zákoně.“

Bezpečnostní informační služba zase varovala, že se Soghojana chystali násilně osvobodit jeho spolupracovníci přímo z vazby. Policie proto velmi pečlivě hlídala pankrácký vrchní soud během srpnového přelíčení.

Soghojan je podle soudního spisu „vorem v zakoně“ - kriminální autoritou, která v Česku urovnává spory zločineckých skupin. Nejvyšší autorita mezi zločineckými skupinami z bývalého Sovětského svazu je podle obžaloby souzen za zorganizování vraždy a plánování několika dalších. V roce 2007 si měl objednat vraždu arménského podnikatele, kterou chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze. Najatý vrah, Ukrajinec Timur Treťjakov, ale omylem zaútočil na jiné auto v centru Prahy. Těžce zranil jiného Arména a zastřelil řidiče společnosti Sazka. Vraha Treťjakova už soudy potrestaly, odvolací vrchní soud mu původně uložené doživotí zmírnil na 22 let vězení. Soghojana policie zadržela v březnu loňského roku.

Vladimír Vaněk
Zdroj: ČT24
Vydáno pod