Gangy podvodníků zastavují auta na E55

Teplice - Gangy podvodníků, kteří často předstírají poruchu auta nebo prázdnou nádrž, operují na silnici E55 kolem Teplic. Výměnou za pomoc nabízejí napodobeniny zlatých šperků. Podvodníci zastavují auta mezi Lovosicemi a Teplicemi, vybírají si zejména ty, které mají německou poznávací značku. Policistům se je nedaří chytit při činu. Co naznačil server iDnes.cz, zřetelně dokumetují i záběry České televize.

Dva muži s reflexními vestami mávají a gestikulují, že jsou v nouzi a ať jim řidiči zastaví. S takovou situací se mohou motoristé setkat v posledních týdnech na severu Čech. Zastavuje jim jedno auto za druhým.

Pomoc neodmítnou ani turisté z Dánska v černém Fordu. V okamžiku, kdy na místo přijíždí štáb České televize, muž žadonící o benzín naskočí do náhle pojízdného auta a rychle mizí. Vyděšení turisté v tu chvíli nechápou, co se děje. Turisté podvodníkům zastavili, protože si mysleli, že potřebují benzín.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Skupinu cizinců v lepších autech s německými poznávacími značkami štáb ČT sledoval několik hodin. Gang neustále měnil na dvacetikilometrovém úseku odstavná parkoviště. Pokaždé na nich stál jen několik minut. Auto s českou poznávací značkou jim bylo hned podezřelé a začali na sebe pokřikovat, že přijela policie.

Gangy si vybírají zejména auta s německou poznávací značku. Místní o cizincích vědí, ale mluvit o nich otevřeně mají strach. Před ochotnými řidiči si podle některých svědectví klekají podvodníci i na kolena. Jde už o známý podvod. V Německu se mu říká dálniční zlato. Gangy z Litvy a Rumunska pod záminkou poruchy od řidičů žádají peníze. Jako protiúčet nabízejí „jen masivní zlaté šperky“. Ve skutečnosti však jde pouze o bezcennou bižuterii z mosazi. Z případů popsaných v německých médiích lidé gangům pokaždé dávají padesát až sto eur.

Policisté gangům zatím žádný podvod neprokázali. Nikdo z poškozených cizinců zatím ani nepodal trestní oznámení. „Samotné zastavování vozidel není protizákonné, u osob ani nebyly nalezeny věci, které by pocházely z trestné činnosti,“ uvedla teplická policejní mluvčí Ilona Novotná.