Tisk testů pro maturitní generálku skončil

Praha - Ostrá zkouška nové maturity přijde za tři neděle, a to od 11. do 14. října. Školy se na test připravují, objevují se ale i problémy. Výroba testů k maturitní generálce trvala dva měsíce, ve speciální tiskárně vytiskli celkem 5 988 000 stran. Česká televize se jako jediná dostala do tiskárny, kde se testy vyráběly prakticky v utajení. Říjnová generálka má totiž ověřit i bezpečnostní systém, aby testy neunikly ještě před zkouškou.

Školy už dostaly počítače, skenery a tiskárny určené jen k posílání výsledků zkoušek do centra pro reformu maturit. Někde ale mají problémy s informačním systémem. Nejde třeba vytisknout osvědčení pro učitele, kteří budou žákům testy zadávat. „Pro nás by znamenalo, že pokud to nebude fungovat, budeme muset každému vyplnit tento formulář ručně,“ děsí se Renata Schejbalová, ředitelka Gymnázia nad Štolou.

Pavel Zelený, ředitel Cermatu:

„To je při zavádění systému běžné, že se někdy nepodaří všechno, napravuje se to, víme o tom.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Vyšší úroveň maturit si při generálce chce vyzkoušet asi čtvrtina studentů, ti ostatní budou dělat tu jednodušší. Ředitelé si však stěžují, že nová maturita je zbytečně složitá. Jen pokynů pro učitele jsou desítky stran. Školám ale vadí i to, že se nedozvědí, jak při generálce uspěly v porovnání s ostatními. Srovnávat školy ale podle ředitele Cermatu po generálce nemá smysl. Testy budou mít totiž maturitní úroveň a žáci v říjnu nemají probranou látku celého čtvrtého ročníku. Studenti se nicméně své výsledky dozvědí v listopadu.