Policisté si na Slovensku posvítí na řidiče při dopravněbezpečnostní akci

Bratislava - Na Slovensku začíná dvoutýdenní dopravněbezpečnostní akce. Policie chce díky ní zvýšit bezpečnost na silnicích, ale i zlepšit plynulost dopravy. Kromě řešení přestupků a kontroly technického stavu vozidel budou policisté zajišťovat i průjezdnost hlavních tahů. V prvním pololetí při dopravních nehodách na Slovensku zemřelo 163 lidí - o 33 méně než ve stejném období loni. Ubylo taky vážně zraněných a klesl i celkový počet nehod. Pokud ale ve druhém pololetí počet obětí neklesne ještě víc, Slovensku se nepodaří splnit cíl srazit počet obětí dopravních nehod pod 305.

Policisté budou hlavně kontrolovat dodržování rychlosti. Motoristy budou testovat také na přítomnost alkoholu nebo jiných návykových látek v krvi a zkontrolují i technický stav vozidel. Řidiči musí rovněž během akce na Slovensku čekat vyšší počet policistů na místech, kde se tvoří kolony.

Cílem je i zajištění průjezdnosti hlavních silničních tahů. „Naším cílem není vybírání blokových pokut, ale snížit nehodovost a úmrtnost na silnicích. Zvýšený počet policistů má preventivní charakter a řidiči jsou disciplinovanější a dodržují zákony,“ řekl policejní viceprezident Ľubomír Ábel.

Slovenské řidiče čeká kontrola (zdroj: ČT24)