Chorvatský vyšetřovatel zkoumá, zda Paroubek nekryl zločin

Praha - Chorvatské státní zastupitelství ve Splitu zjišťuje, jestli poslanec a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek kryl zločin. Podle informací serveru Aktuálně.cz se justice v Chorvatsku soustředí také na Paroubkova spolupracovníka a šéfa severočeské stranické organizace Petra Bendu. Trestní oznámení na Bendu podal jeho obchodní konkurent ze severních Čech Chorvat Miro Matijevič, který ho také viní z toho, že byl zapleten do bombového útoku na dům jeho dcery. Podle Matijevičova oznámení Jiří Paroubek aktivity Bendy kryl.

„Bomba explodovala dva dny před tím, než jsem měl jít svědčit proti Bendovým lidem. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Později se mi podařilo nashromáždit důkazy o Bendově roli a jeho dalších nezákonných aktivitách a také o tom, jak to Paroubek roky kryl,“ cituje server Aktuálně.cz Matijeviče.

Paroubek ani Benda ale z chorvatských úřadů obavy nemají. Paroubek navíc o případu údajně vůbec neví. Chorvaté případ řeší už čtyři roky. Vedle prokurátorů se jím zabývají i chorvatští specialisté z útvaru pro boj s mafiemi. Obviněn zatím nikdo nebyl, nebylo však zatím ani rozhodnuto, zda bude případ odložen. Verdikt by měl podle informací Aktuálně.cz padnout ještě teď na podzim. Matijevič byl před pěti lety v Česku stíhán za kuplířství.

Vydáno pod