Evropský teenager: sex v 16 letech a bez antikoncepce

Praha - Nechráněný sex je mezi mladými lidmi na vzestupu. Nebezpečný trend odhalil celosvětový výzkum připravený k letošnímu Světovému dni antikoncepce, který připadá na 26. září. Typický evropský teenager začíná se sexem v 16 letech. 56 procent si myslí, že jsou o antikoncepci dobře informovaní, přesto více než třetina mladistvých přiznala, že při sexu s novým partnerem nepoužila žádnou antikoncepci. Výsledky výzkumu jsou varovné především proto, že na celém světě je až jedna třetina z 205 milionů těhotenství ročně neplánovaných.

Přes 80 procent Evropanů si uvědomuje, že je třeba antikoncepci zajistit. Vždyť 28 procent mladých Evropanů zná ve svém okolí někoho, kdo neplánovaně otěhotněl.

Jenže stejné množství věří tomu, že přerušovaná soulož je účinná metoda, jak těhotenství zabránit.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Situace se nezlepšuje ani v Česku. Průměrný počet 2 200 interrupcí dívek mezi 15 a 19 lety se za posledních pět let nepodařilo snížit. „Je potřeba apelovat, aby velmi vážili to, jakým způsobem zacházejí se svým zdravím, a ochrana před nechtěným těhotenstvím, preventivní ochrana, je hlavní cíl,“ zdůrazňuje porodník Pavel Calda.

V používání kondomů je Česko poloviční

Je tu i další problém, riziko pohlavních nemocí. Čím víc je rozšířená hormonální antikoncepce, tím méně se totiž používají kondomy. „Obecně česká populace v používání kondomů je na úrovni poloviční toho, co by bylo zapotřebí pro účinnou prevenci HIV a jiných pohlavních nemocí,“ varuje psycholog a sexuolog Petr Weiss.

Výzkum ukázal, že skoro polovina mladých lidí při přípravě na schůzku věnuje pozornost spíše úpravě zevnějšku před přípravou antikoncepce. Výzkum také odhalil, že přes třetinu lidí v Turecku si myslí, že sprcha po sexu může zabránit neplánovanému těhotenství. Nebo že každý pátý člověk ve Velké Británii a Norsku nepoužil antikoncepci, protože byl opilý.

Kdo ví o nechtěném těhotenství v okolí
Zdroj: ČT24