Inspekce zadržela 17 policistů

Praha - Policejní inspekce dnes zadržela 17 policistů, kteří jsou podezřelí ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z braní úplatku v souvislosti s prací pro filmaře. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové chce inspekce zadržet ještě jednoho policistu, podrobnější informace budou proto zveřejněny až v neděli.

„Akce ještě neskončila. Zatím jsme zadrželi 17 policistů, ale podali jsme 18 návrhů,“ uvedla mluvčí před 17:00. Potvrdila, že zadržen má být ještě jeden podezřelý.

Inspekce zadržela 16 policistů z krajského ředitelství v Praze a jednoho ze Středočeského kraje. Šlo o organizovanou skupinu, která pro produkční filmovou společnost zajišťovala policejní činnost. Policisté ve svém volnu v uniformách a se služebními zbraněmi například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory.

Inspekce policie loni odhalila 242 policistů podezřelých ze spáchání trestného činu. Je to o 8,4 procenta méně než v roce 2009, kdy navrhla obvinit 264 příslušníků policie. Nejčastějším proviněním příslušníků policie je každoročně zneužití pravomoci veřejného činitele. Policisté jsou často podezřelí také z trestných činů v dopravě, podvodů či pojistných podvodů a přijímání úplatků.