Trať u Jihlavy bude po nehodě parního vlaku průjezdná v neděli

Jihlava - Železniční trať Jihlava - Okříšky, na které v pátek vykolejil historický vlak a parní lokomotiva 310.922, bude zřejmě zprovozněna až během nedělního večera. Trať byla při nehodě značně poškozena a pravidelné vlaky tam nahradily autobusy. Příčinou vykolejení vlaku je zřejmě technická závada na historickém voze, informoval o tom Tomáš Drvota ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Nehoda se ale stále vyšetřuje. Vzhledem k nehodě musely dráhy zrušit také naplánované víkendové jízdy historického vlaku mezi Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi.

Souprava byla zapojena za manipulační vlak a směřovala na víkendovou akci do Slavonic. Mimo koleje se ocitla parní lokomotiva a pět vozů. SŽDC zjistila, že vlak dvakrát vykolejil už v úseku mezi stanicemi Okříšky a Bransouze. Zpět na koleje se dostal vždy na železničním přejezdu. Třetí vykolejení bylo zaznamenáno za železniční stanicí Luka u Jihlavy. „Na výhybce na trati vůz opět nakolejil a k poslednímu vykolejení došlo před železniční stanicí Jihlava,“ doplnil Drvota. Na podezřelé chování vlakové soupravy upozornil zaměstnanec SŽDC mezi stanicemi Luka u Jihlavy - Jihlava. Unikátní parní lokomotiva 310.922 vznikla v roce 1930 v plzeňské Škodě.

Lokomotiva 310.922 a souprava pěti historických vozů vykolejila v Jihlavě.
Zdroj: ČT24

Ředitel SŽDC Jihlava nařídil mimořádnou kontrolu, která odhalila poškození zhruba 4 000 svěrkových šroubů a další poškození infrastruktury trati. Po prohlídce bylo nařízeno v poškozeném devětadvacetikilometrovém úseku zavést výluku a ihned začít s opravami. Škoda na trati se odhaduje na 600 000 korun, celková škoda je pak 900 000 korun.