Nabídky pro cizince: Za 60 tisíc dlouhodobé vízum, falešný pas za 70 tisíc

Praha – České televizi se podařilo získat přehled sazeb, za které nabízejí zprostředkovatelé cizincům vyřízení pobytu v Česku. Třeba dlouhodobé vízum stojí od 60 tisíc korun výš, přihlášení k pobytu v hlavním městě minimálně sedm tisíc. Podnikatelské vízum se dá sehnat už za 50 tisíc a za 399 eur prý zprostředkovatelé seženou fiktivní zaměstnance firmy. Na podvodné praktiky lákají některé agentury i na internetu. Ministerstvo vnitra, které agendu nedávno převzalo od cizinecké policie, však jakékoli nestandardní postupy odmítá.

Cizinci, kteří do Česka přijedou a mají v úmyslu se tu usadit, mají na výběr dvě cesty. Ta první – legální – obnáší týdny a měsíce běhání po úřadech a vyplňování formulářů. Za určitý finanční obnos ale může vše vyřídit agentura, na internetu se objevují podobné inzeráty: „Naši specialisté vám pomůžou při výběru nejlepší varianty trvalého pobytu, včetně plné asistence při získání povolení prostřednictvím svatby s občanem Česka.“ 

Dalším způsobem, jak se dostat do Česka, jsou falešné cestovní pasy. Podle specialistů se často využívají doklady z nových států v Evropské unii: hlavně z Pobaltí, Bulharska nebo Rumunska. Také ty se dají koupit za obvyklou sazbu, ta se u kvalitnějších padělků pohybuje kolem 70 tisíc korun. Hubert Lang z cizinecké policie potvrzuje, že byl letos opět zaznamenán mírný nárůst těchto padělků. 

Ministerstvo vnitra i cizinecká policie ale tvrdí, že jde spíše o pozůstatek z minulosti a situace se zlepšuje. Podle ředitele Odboru azylové a migrační politiky Tomáše Haišmana by se dala praxe prostředníků odbourat kvalitnější komunikací na přepážkách a také zpřehledněním celé agendy.

Vydáno pod