Místostarosta Kolína Pekárek: Milionový úplatek jsem nevzal, ani nežádal

Kolín - Místostarosta a dvojka na kandidátce ODS do komunálních voleb Roman Pekárek si podle dnešní MF Dnes údajně řekl o milion korun jednateli stavební firmy Coss Petru Ličkovi za výhodný odprodej městských pozemků. Vyplývá to z nahrávky jednání, která deníku přišla v anonymním dopise. Firma pak skutečně pozemky za 15 milionů korun koupila. Ze zápisu jednání města ale vyplývá, že se někteří zastupitelé divili, proč pozemky nebyly prodány za plánovaných 20 milionů. Smlouvu na prodej městských pozemků navíc nikdy neviděli. Zda Pekárek peníze opravdu převzal, z nahrávky nevyplývá. ČT řekl, že žádný úplatek nevzal, ani ho nežádal. Uplácení odmítá i Lička. Kolínští občanští demokraté se budou kauzou zabývat dnes večer.

„Já se totiž bojím. Problém je, že já už takhle budu mít problém to překulit přes to zastupitelstvo. Tam pořád hrozí, že mi řeknou, tak to neprodávejme,“ říkal v nahrávce Pekárek. Dodatečný milion měl být právě za to, že „to bude průchozí“. Lička to pochopil a hned přičetl provizi za průchodnost k výsledné ceně. Peníze místostarosta nevyžadoval hotově. Jednoduše je chtěl vykázat fakturami jako poradenství, reklamní tiskoviny nebo propagační věci. Je totiž také jednatelem společnosti Decibel production, která zmíněné služby nabízí. Ličkovi se ale zdálo, že výsledných 15,5 milionu plus úplatek je příliš mnoho. Pekárek se nakonec nechal obměkčit a slevil z ceny pro město půl milionu. Milion do jeho kapsy zůstal stejný. 21. září 2009 zastupitelstvo obchod schvaluje.

Roman Pekárek pro ČT:

„Co se týká těch podezření, tak já zcela zodpovědně říkám, že jsem žádný úplatek nevzal, ani jsem ho nežádal, přestože to v té nahrávce vypadá zcela jinak. To už ale, předpokládám, bude předmětem vyšetřování.“

Lička pravost nahrávky potvrdil, odmítl ale, že by nějaký úplatek dal: „Sešli jsme se na jednom odpočívadle, nevím, kdo nás nahrál… Na té schůzce jsme se na ničem nedohodli. A na další schůzce jsem to odmítl.“ Pekárek v rozhovoru pro ČT popřel, že by úplatek přijal nebo požadoval, i když to v nahrávce vypadá jinak. „Jestli to vidíte jako vážné, tak v této zemi platí zákony a měla by se tím zabývat policie,“ reagoval bezprostředně poté, co mu MF Dnes záznam pustila.

Existence nahrávky ho ale nepřekvapila. Před dvěma měsíci ji totiž dostal do rukou i starosta města Jiří Buřič (ODS). „Nahrávku mám tak dva měsíce, na policii jsem ji nepodal, stále to analyzuji,“ řekl v rozhovoru pro deník. 1. července ale podle svých slov vše ústně oznámil na státním zastupitelství. Trestní oznámení podal až dva dny po rozhovoru s MF Dnes a šéfem ODS Petrem Nečasem. „Přijali jsme trestní oznámení, celou věc prověřujeme,“ potvrdila mluvčí kolínské policie Věra Žídková.

Nečas: Pokud Pekárek neodstoupí sám, nechám ho škrtnout

Nahrávku Buřič pustil i celém místnímu sněmu ODS. Strana Pekárka nakonec potrestala - zvolila ho „jen“ na druhé místo kandidátky. Pekárek sám odstupovat nehodlá, prý si počká na rozhodnutí voličů. Předseda ODS Petr Nečas ale na nic čekat nechce. „Považuji za nepřijatelné, aby člověk, s kterým je spajto takové podezření, i nadále figuroval na naší kandidátce. Pokud sám neodejde z kandidátky, musí být vyškrtnut,“ uvedl. Pokud Pekárek neodstoupí sám, nechá ho z kandidátky škrtnout. Nešetřil ani starostu: „Udělal hrubou politickou chybu. Měl případ oznámit na policii. Jsem přesvědčen, že i on by měl na kandidátce skončit.“ K vyškrtnutí Pekárka i Buřiče z kandidátky se přiklání i europoslanec a šéf oblastního sdružení Milan Cabrnoch.

Záznam z rozhovoru:

Roman Pekárek: „Takže vy to koupíte, nebudete se k ničemu zavazovat a budete vlastním pánem, takže nějaké závazky, že něco postavíte nebo že vracíte peníze, na to bych si nehrál, i když všichni to měli. Tu cenu bych udělal, jak jsme říkali, 15,5 jsme říkali, a rád bych tedy, abychom to měli průchozí, tak jsem říkal milion.“   

Petr Lička: „Čili celkově by to bylo 16,5.“

Podle experta na trestní právo Jiřího Teryngela by přitom mohlo hrozit vězení i starostovi, konkrétně až tři roky: „Měl povinnost oznámit trestný čin, takže zneužil pravomoci veřejného činitele, a navíc se dopustil trestného činu nadržování, protože mlčel, neoznámil to a tím pomáhal pachateli uniknout stíhání.“ Pokud by se přijetí úplatku prokázalo, místostarostovi by hrozilo dva až osm let vězení. Podnikatel by za podplácení mohl dostat až šest let. U uplácení přitom stačí pouhý slib, aby byl trestný čin dokonán. „Je to šlendrián. V Kolíně už se o tom někdy od sněmu ODS hovořilo, je to nezodpovědnost vedení města, že si místostarosta, kterého de facto kryje starosta, říká o takový úplatek,“ dodal zastupitel za ČSSD Karel Molnár.

  • Jiří Buřič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81374.jpg
  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1972/197112.jpg