Průzkum: Zelení a lidovci by ve sněmovně vystřídali VV

Praha - Zelení a KDU-ČSL by podle volebního modelu Factum Invenio nyní ve sněmovně nahradili VV. Volby by vyhrála ČSSD před ODS, KSČM a TOP 09. Sociální demokraté a komunisté by podle modelu měli společně 112 mandátů. Nedosáhli by tak ale na ústavní většinu. Pro ČSSD by podle modelu hlasovalo 29,1 procenta voličů, druhou ODS by volilo 16,7 procenta. KSČM na třetím místě by získala 16,3 procenta a TOP 09 by oslovila 14,7 procenta voličů. Pětiprocetní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překročili i lidovci s 5,5 procenta a Strana zelených s 5,2 procenta hlasů. Nynější vládní VV by podle modelu volilo jen 3,7 procenta voličů.

Po přepočtu hlasů na mandáty by ČSSD pravděpodobně získala 73 mandátů, ODS i KSČM po 39 mandátech, TOP 09 33 mandátů, KDU-ČSL devět a Strana zelených sedm. Koalice bez levicových stran by v takovém případě vůbec nemohla vzniknout. ODS a TOP 09 by dohromady daly jen 72 mandátů, většinu by nezískaly ani utvořením koalice s KDU-ČSL a Stranou zelených. Ta by měla pouze 88 mandátů.

Zelení se dostali nad pětiprocentní hranici poprvé od loňských voleb

Oproti předchozím výsledkům stoupá i podpora malých stran, jako jsou Pravý blok, Strana svobodných občanů a jiné. Žádná z nich by ovšem stále nepřekročila hranici 2 procent. Celkem by ve volbách „propadlo“ 12,5 % hlasů, odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se nyní zúčastnilo 55,5 procenta oprávněných voličů. Na konci května 2010 přitom byla účast 62,6 procenta. Průzkum proběhl ve dnech 15. 7. – 20. 7. 2011 na reprezentativním vzorku 904 občanů ČR.