Praha žaluje Moravský Krumlov kvůli epopeji

Praha – Ke znojemskému okresnímu soudu míří žaloba, kterou se chce Praha a galerie hlavního města domoci vydání Slovanské epopeje. Uvedl to mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Součástí žaloby je i návrh na vydání předběžného opatření, na základě kterého by mohla galerie hlavního města uspořádat plánovanou výstavu Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci. Ta měla původně začít už příští týden, soud musí podle Wolfa o předběžném opatření rozhodnout do sedmi dnů.

Na zámku v Moravském Krumlově je dílo Alfonse Muchy vystaveno přes 45 let. Malíř ale epopej odkázal hlavnímu městu, pražský magistrát se proto letos rozhodl, že dílo přestěhuje. V Praze ale chybí odpovídající výstavní prostor, epopej by se tak stěhovala do provizoria. Přesun nakonec zakázali úředníci v Moravském Krumlově, a to na základě požadavku malířova vnuka Johna. Na Moravě má zůstat do doby, než soud rozhodne ve vleklém sporu o vlastnictví 20 rozměrných pláten.

Praha se proti tomuto rozhodnutí odvolala k Jihomoravskému kraji, který měl 30denní lhůtu na projednání námitek. Kraj by tak měl rozhodnout do začátku října. Tuto lhůtu si ale může prodloužit o další měsíc, pokud úředníci dospějí k závěru, že kauza je složitá a ke svému rozhodnutí potřebují další podklady.   

Proti stěhování do Prahy se postavily tisíce lidí, kteří argumentují tím, že se epopej v Praze ztratí mezi dalšími sbírkami a lákadly pro turisty, kdežto pro popularitu Moravského Krumlova je zásadní. Praha se brání, že si malíř přesun epopeje přál, ovšem do nové galerie. A ta by mohla stát až v roce 2015.