Česko středem kosmonautiky. Začíná mezinárodní kongres v Praze

Praha - Do Prahy se dnes sjíždí na 2 000 špičkových vědců a kosmonautů z celého světa na 61. mezinárodní astronautický kongres (IAC 2010). Do prvního října budou zasedat v Kongresovém centru. Tato konference se konala v Praze naposled v roce 1977. Hlavními tématy kongresu bude průzkum vesmíru, Mezinárodní kosmická stanice ISS a využití kosmických technologií pro sledování životního prostředí. Představí se na něm také národní kosmické agentury: americká NASA, japonská JAXA a ruská ROSKOSMOS, uvedl Jakub Řehák z České kosmické kanceláře.

Mezi více než dvěma tisíci špičkovými vědci se objeví i šéf americké kosmické agentury NASA Charles Bolden nebo generální ředitel Evropské kosmické agentury Jean-Jacques Dordain. „Musíme se posunout dál, musíme vyvinout lepší systémy, které nás dostanou dál z nízkého orbitu do hlubokého vesmíru, k asteroidům, jim blízkým objektům a časem i k Marsu,“ uvedl Bolden. Jedním z hlavních témat je přitom budoucnost pronikání člověka do sluneční soustavy.

Šéfům národních organizací kosmického výzkumu patří dvě úvodní zasedání. Mluvit se bude třeba o globálních změnách klimatu. „To znamená něco, co předpokládáme, že se týká planety jako celku. A ať už jsou změny vyvolávány čímkoliv, je nutné je sledovat, protože to může vést k tomu, že porozumíme jejich průběhu a vývoji, a tím je budeme moci i lépe předvídat,“ říká k tomu Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře.

Charles Bolden, šéf NASA:

„Nejdůležitější destinací, na které jsme se shodli s mezinárodními partnery, je rozhodně Mars. Myslíme si, že někdy na přelomu 20. a 30. let 21. století bychom měli být schopni dostat člověka na orbit a pak i na povrch Marsu.“

Účastníci budou diskutovat o průzkumu sluneční soustavy. S tím souvisí využívání Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Ta letos slaví desetileté výročí nepřerušeného obývání lidskou posádkou. Součástí kongresu jsou i speciální sekce pro studenty nebo společný workshop OSN a Mezinárodní astronomické federace.

„Kongresové jednání se soustředí na vývoje technologií i aplikací. Klimatické změny budou jedním z témat, vedle toho aplikace, jako třeba sledování Země, sledování katastrofických událostí pomocí satelitů nebo také satelitní navigace - bude tady probírána její budoucnost, její možnosti a její uplatnění v celé řadě odvětví,“ doplnil Kolář.

V pátek se dveře kongresu otevřou veřejnosti

Během týdne budou diskutovat hlavně odborníci. Pátek je tzv. český den a kongres včetně výstavy bude zpřístupněn veřejnosti. „Bude tady především prezentováno mezinárodnímu společenství, co Česká republika dělá, jaká byla historie, jaká je současnost,“ uvedl Kolář.

Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře:

„Kdo má co říci do kosmonautiky a hraje v tom nějakou roli, tak je na kongrese. Tudíž se dá říci, že tento týden bude střed kosmonautiky a kosmického výzkumu v Praze.“

Na výstavě se představují stánky kosmických agentur a dodavatelských firem z nejrůznějších koutů světa. Odborná veřejnost se může pokochat pohledem na širokou škálu exponátů od malých komponentů až po kompletní zařízení, od modelů přes družice až k raketám. „Člověk zde může vidět věci, které mu ani leckdy nedojdou – co všechno kosmonautika znamená,“ řekl organizátor výstavy Jiří Fuchs. Účastníci kongresu se mohou dokonce přímo spojit s astronauty na ISS.

Po vstupu Česka do Evropské kosmické agentury (ESA) v roce 2008 je to podle Jakuba Řeháka největší kosmonautická událost v české kotlině.

Kongres od roku 1951 každoročně pořádá IAF s partnerskými organizacemi. Koná se pokaždé v jiné zemi na jiném kontinentě. Loni byla hostitelskou zemí Korea, příští rok to bude Jihoafrická republika.