Schwarzenberg pošle „létajícího“ vyslance za libyjskými povstalci

Praha - Česká republika nebude uznávat libyjské povstalce za oficiální libyjskou vládu, dokud neovládnou celou zemi. Taková jsou slova českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga směrem k povstalcům. I přesto ale Schwarzenberg chystá poslat do Libye za povstaleckou vládou do Benghází, kde má prozatímní rada hlavní stan, svého velvyslance. Informuje o tom dnešní Právo.

Český velvyslanec Josef Koutský i se svými podřízenými opustili velvyslanectví v Tripolisu v únoru, když začala otevřená válka mezi jednotkami Muammara Kaddáfího a povstaleckou armádou. Nyní chce ministr Schwarzenberg opět navázat s Libyjí styky. „Nepronajmeme tam barák, ale bude to létající velvyslanec. Jednou tady, jednou tam, podle toho, jak bude potřeba. Musíme mít s těmi rodícími se institucemi spojení,“ konstatoval ministr. O vyslání diplomata do Benghází začal prý uvažovat před měsícem, kdy tam osobně navštívil povstalce a přivezl jim humanitární pomoc.

Přechodnou národní radu za legitimní libyjskou vládu zatím uznala Velká Británie, USA, Francie, Španělsko či Německo. Česká diplomacie zvolila vůči libyjským povstalcům vyčkávací pozici. „Mohou mi být sympatičtí, ale dokud neovládnou celou zem, tak je oficiálně neuznám,“ poznamenal Schwarzenberg.