CVVM: Nejvíc lidí věří Klausovi, popularita Johna upadá

Praha - Nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem je pro veřejnost prezident Václav Klaus. Důvěřuje mu 68 procent lidí. Následují ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s 47 procenty respondentů a ministr vnitra Radek John, který si ale ve srovnání s květnovým průzkumem o šest procentních bodů pohoršil. Věří mu 42 procent respondentů. Premiér Petr Nečas si naopak výrazně polepšil. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mu nyní důvěřuje 41 procent dotázaných a polepšil si tak o celých 14 procentních bodů.

Agentura STEM minulý týden uveřejnila svůj průzkum popularity stranických politiků a podle něj je nejpopulárnější ministr Pospíšil, který na prvním místě nahradil dosud nejoblíbenějšího Johna. Ten se v průzkumu STEM propadl až na sedmé místo. Také podle CVVM si Pospíšil polepšil, a to o sedm bodů na 36 procent. V jeho případě jde ovšem o srovnání s únorem 2009, kdy ho tato agentura zařadila do seznamu ústavních činitelů, který předkládá k vyjádření účastníkům výzkumu. Předseda Senátu Přemysl Sobotka naopak ztratil pět bodů, stejně jako nynější místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová.

Na předních místech žebříčku důvěryhodnosti skončil v aktuálním průzkumu i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se čtyřiceti procenty. Na opačném konci jsou ministři kultury Jiří Besser se sedmi procenty, zemědělství Ivan Fuksa se šesti procenty a pro místní rozvoj Kamil Jankovský s procenty čtyřmi.

Do výsledků se však podle CVVM přirozeně promítá také to, že řadu politiků veřejnost příliš nezná, což platí nejvíc právě pro tyto tři jmenované, které nezná přes 70 procent lidí. Výzkumu se od 30. srpna do 6. září účastnila více než tisícovka lidí starších patnácti let. Předložený seznam obsahoval jména 24 čelných ústavních činitelů. Do výzkumu byli zařazeni prezident, vedení sněmovny, předseda Senátu, členové vlády, předsedové parlamentních politických stran a předseda Ústavního soudu.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24