Figurky nacistů velké jako Barbie lze koupit nejen u nás, ale i ve světě

Praha - V českých obchodech jsou podle Českého rozhlasu (ČRo) Radiožurnálu k dostání figurky s podobou nacistických pohlavárů - Hitlera, Heydricha nebo Himmlera. Jde o věrné kopie ve velikosti panenky Barbie, a to i s výbavou, například náhradní uniformou. Majitelé obchodu se brání argumenty, že figurky prodávají jako součást válečné kolekce významných postav druhé světové války a nejde o propagaci nacismu. Po upozornění ČRo se majitel jednoho z obchodů rozhodl stáhnout z nabídky figurku Heydricha. Radiožurnál uvedl, že obchody pro modeláře nabízejí i figurky představitelů jiných armád z doby druhé světové války a že prodej figurek neodporuje českým zákonům - trestný čin by to byl tehdy, kdyby figurky byly prodávány s úmyslem propagovat nebo podporovat nacismus. Zákaz prodeje figurek by nic nevyřešil. Ten, kdo si chce figurky koupit, je sežene i v jiných zemích.

Modelářský obchod prodává figurku Heydricha v měřítku jedna ku šesti a se dvěma typy uniforem za více než 2 000 korun. Nabízel i figurky nacistického vůdce Hitlera, který je už ale vyprodaný, a velitele SS Himmlera. Do Česka se dováží i další modely - japonských či sovětských důstojníků i figurku britského válečného premiéra Winstona Churchilla. Na obalu je vždy jejich stručný životopis - kdo to byl a jaké skutky spáchal - a také to, že se výrobce od toho distancuje a že vše je určeno pouze ke sběratelským účelům. 

Politolog Miroslav Mareš, který se věnuje extremismu, si podle Radiožurnálu myslí, že takový prodej je v pořádku. „Já si přece jen i z hlediska morálky myslím, že už je téměř sedmdesát let po válce a že v podstatě toto z historie odstranit nelze. A že pokud je to modelová figurka z nějaké kolekce o válečné historii, tak bych to za nějaké tragické porušení morálky nebral,“ řekl. Tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus nevidí řešení v zákazu prodeje, ale spíše v důrazu na vzdělání v této oblasti.