Hladiny řek klesly, na Cidlině však platí ohrožení

Praha - Hladiny řek, které v minulých dnech ohrožovaly lidská obydlí v severních, středních a východních Čechách, dnes dál klesaly. Odpoledne už nejvyšší povodňový stupeň, tedy ohrožení, platil jen na řece Cidlině v Sánech na Nymbursku ve Středočeském kraji. Na několika dalších místech jsou druhý a první stupeň. Řeky se vracejí do svých koryt i na severu Čech, který má za sebou ničivé srpnové záplavy, kdy zemřelo pět lidí a škody šly do miliard. Tentokrát se velká voda obešla bez obětí na životech a i materiální následky jsou řádově nižší. Počet škod, které klienti nahlásili domácím pojišťovnám po „svatováclavských povodních“, vystoupal na tisíc. Jejich celkový objem se blíží stovce milionů korun.

Další velká voda v krátké době zanechala stopy na psychice lidí. „Už nemají sílu s vodou bojovat ani chuť znovu a znovu uklízet,“ říká Petr Selinger, starosta Pertoltic pod Ralskem v Libereckém kraji, kde voda v minulých dnech zaplavila na dvě desítky objektů včetně obecní knihovny. Dodal, že povodně v obci způsobily škody za deset milionů korun.

Za pomalý pokles Ploučnice prý může odpouštění rybníka

Rozvodněná  Ploučnice na Českolipsku klesá jen velmi pomalu. Například ve Stružnici odvolal starosta třetí povodňový stupeň až dnes ráno. Lidé mají stále zatopené domy a zahrady. Za pomalý pokles podle nich může odpouštění Novozámeckého rybníka na Robečském potoce blízko obce Zahrádky. Jeho majitel a vodohospodáři to ale odmítají.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jediný třetí stupeň povodňové aktivity platí ve středočeských Sánech na Nymbursku, kde ráno hladina Cidliny vystoupala na více než 2,5 metru, během noci tam přibylo asi deset centimetrů. Pracovnice obecního úřadu Ivona Procházková ale už dříve uvedla, že domy nejsou ohrožené, jelikož řeka neprotéká přímo vesnicí.

Třetí stupně povodňové aktivity:

  • Cidlina - Sány

Druhé stupně povodňové aktivity:

  • Dědina - Mitrov
  • Mrlina ve Vestci
  • Cidlina - Nový Bydžov
  • Labe - Brandýs nad Labem
  • Labe - Ústí nad Labem

Podle hydrometeorologů by hladina Cidliny v Sánech měla klesnout odpoledne nebo večer. Ve středu platil třetí stupeň ve Středočeském kraji také na Mrlině a Labi, nyní je už ale situace klidnější. Ve Vestci na Nymbursku dobrovolníci postavili hráz a zpevňovali ji pytli s pískem. Nejvyšší povodňový stupeň tam mohl být odvolán v noci na dnešek kolem 03:00. Podobná situace byla v Brandýse nad Labem.

Se záplavami souvisí i kritika, kterou dnes České republice adresovala Evropská komise. Praha totiž Brusel neinformovala, zda sladila své normy s těmi unijními. Pokud se situace nevysvětlí, hrozí jí, že by mohla skončit před evropskou justicí. „Jak ukázaly nedávné události, povodně představují vážné ohrožení lidského zdraví, životního prostředí a hospodářství. Naléhavě proto žádám členské státy, aby co nejdříve předložily požadované právní předpisy,“ uvedl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.