Za krach největší tuzemské kampeličky padly tresty od čtyř do 9,5 roku

Ostrava - Čelní představitelé 1. Družstevní záložny Ostrava (1. DZO) a manažeři personálně propojených firem stráví podle rozsudku ostravského soudu ve vězení od čtyř let do 9,5 roku. Za krach největší tuzemské kampeličky poslal soud do vězení celkem osm lidí. Nejpřísněji byl potrestán generální ředitel 1. DZO Miroslav Kalinský. Podle obžaloby odsouzení způsobili škodu okolo miliardy korun. Soud poslal obžalované do vězení za podvod, zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Manažeři záložny údajně poskytovali rizikové úvěry a prováděli obchodní operace nevýhodné pro kampeličku či její dceřiné společnosti.

„Jsem spokojen. Soud vyhověl všem našim požadavkům. Jsou to přísné tresty. Takové jsme ale požadovali,“ reagoval státní zástupce Rostislav Bajger. Předseda senátu navíc všem obžalovaným zakázal na čtyři až sedm let činnost ve statutárních orgánech společností či družstev. Rozsudek si přišel vyslechnout jen Michal Hálko, který dostal osmiletý trest. Ostatní obžalovaní požádali o jednání v jejich nepřítomnosti. Ředitel Družstevního holdingu Pavel Jedrůlek má jít do vězení na 6,5 roku. Mezi obžalovanými je i Jiřina Slánská, která dostala 4,5 roku, před soudem se ale skrývá na neznámém místě. 

Spis má 27 tisíc stran textu

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle předsedy senátu se obžalovaní řídili českým příslovím: Z cizího krev neteče. „Byli až příliš přezíraví a arogantní,“ uvedl soudce s tím, že po několika letech existence přišel pád. Jednání nejvyššího vedení kampeličky označil za nestandardní: „Spravování cizího majetku jim nešlo. To si ale oni nepřipouštěli a dál realizovali své aktivity,“ dodal s tím, že jde o náročnou kauzu, čemuž odpovídala i délka řízení. Spis má podle něj 90 svazků a 27 tisíc stran textu. 

Původně na lavici obžalovaných usedlo 13 lidí. Dnes soud do vězení poslal osm. Další dva už byli odsouzeni dříve a v případě dalších tří obžalovaných soud už dříve stíhání zastavil. Údajně už jejich počínání bylo promlčeno. Státní zastupitelství se ale proti tomu odvolalo.

Klienti vložili do záložny více než 3,3 miliardy korun

Členové nejvyššího vedení kampeličky a manažeři dalších firem se podle obžaloby obohatili o téměř 300 milionů korun. Obžaloba jim rovněž klade za vinu, že způsobili škodu 700 milionů korun. Některé případy vyčíslené na 137 milionů korun jsou pak kvalifikovány pouze jako pokus o způsobení škody. 

Do 1. DZO vložilo 23 579 družstevníků více než 3,3 miliardy korun. Peníze z kampeličky okamžitě putovaly do Družstevního holdingu, který 1. DZO založila v roce 1998, aby v něm zhodnocovala vklady klientů. Družstevní holding se v konkurzu ocitl koncem července 2000. V prosinci byl konkurz vyhlášen i na celou záložnu. Policie případ vyšetřovala od roku 2000. V roce 2005 se krach dostal poprvé před soud. Lidé dostali devadesát procent vkladů, nejvýše ale 400 tisíc korun.

Vydáno pod