Kampaň chce upozornit na kvalitní práci postižených

Praha – V Česku startuje kampaň Jsou zdraví?, která chce upozornit na mnohdy nesmyslnou práci zdravých lidí a zároveň poukázat na kvalitní práci postižených. Handicapovaní lidé se totiž stále potýkají s předsuky a zaměstnání nehledají lehce. Zájemci mohou od srpna posílat fotky nejrůznějších podivností, v prosinci pak bude vyhlášení největší absurdity spolu s oceněním nejlepšího handicapovaného zaměstnance.

Do projektu Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením se zapojil také designér Maxim Velčovský, který přispěl se svou sbírkou fotek s výplody domácí kreativity a obrázky zfušované práce ve veřejném prostoru. „Cílem kampaně je velmi zábavnou a hravou formou upozornit na nesmyslnou práci, kterou dokážou vyrobit zdraví lidé, a poukázat na paradoxně kvalitní a certifikovanou práci firem zaměstnávající zdravotně postižené,“ vysvětlila ředitelka fondu Hana Potměšilová.   

Jako příklad ukázali pořadatelé třeba přechod pro chodce, který končí zábradlím, cihlový plot přišroubovaný k domu nebo vypínač světla, ze kterého trčí dráty. Autoři projektu také vyzvali lidi, aby posílali fotky podobných děl na adresu zveřejněnou od srpna na webu www.jsouzdravi.cz. Porota v čele s Velčovským v prosinci vybere největší kuriozitu.   

Od nového roku se pak uskuteční druhé kolo kampaně, kdy se budou snažit zviditelňovat firmy zaměstnávající handicapované a představit příběhy konkrétních postižených zaměstnanců. „Nechceme ždímat slzy smutnými obrázky nebo drtivými životními příběhy. Pracující lidé se zdravotním postižením si nezaslouží lítost, ale uznání,“ prohlašují organizátoři.

Nadační fond podporuje zaměstnávání handicapovaných také udělováním ochranné známky Práce postižených. Získat ji může firma, která zaměstnává lidi s postižením a garantuje férové zacházení. Odborníci vidí posun v zaměstnávání handicapovaných hlavně ve větších městech, problémem ale stále zůstává redukce pracovní doby. „Díky tomu řada kvalifikovaných lidí se zdravotním postižením nenajde kvalitní práci,“ uzavírá Potměšilová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)