Kolem drogového centra Sananim prošly hlídky DSSS

Praha - Pětičlenná hlídka příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) dnes přišla před pražské centrum Sananim pro drogově závislé. Nutnost občanské hlídky odůvodňují nespokojeností místních občanů s přítomností centra. Na zástupce DSSS čekala před centrem asi třicítka odpůrců strany, kteří nesli transparenty s protifašistickými hesly. Mezi oběma stranami propukla krátká slovní přestřelka, situaci sledovalo asi deset policistů. Ti vyzvali antifašistické aktivisty, aby nechali hlídku projít, což se také stalo. Hlídka se vůbec k Sananimu nedostala. Zaměstnanci Saninimu ještě před tím požádali o policejní ochranu. V posledních dnech totiž stoupl počet útoků na centrum. Policie bude situaci monitorovat.

Podle ředitelky centra Martiny Richterové Těmínové se počet útoků zvýšil v souvislosti s blížícími se komunálními volbami. Mnohé politické strany si totiž problém s narkomany zvolily jako své volební téma. „Rozhodně se nehodláme stát rukojmím v předvolebním boji a zásadně protestujeme proti zneužívání naší odbornosti v pomoci nemocným lidem, což drogově závislí podle mezinárodní kvalifikace nemocí bezesporu jsou,“ uvedla ředitelka.

V minulých dnech bylo podle ředitelky policii nahlášeno asi 15 útoků, většinu policie vyhodnotila jako trestný čin. Jednalo se mimo jiné o rozbitá okna a dveře, výhrůžné dopisy a vylití exkrementů rozbitým oknem. Kvůli obavám o bezpečnost pracovníků najalo centrum také bezpečnostní agenturu.

Centrum Sananim se na Smíchov přestěhovalo letos na jaře poté, co obdrželo výpověď z prostor v Praze 7. Sananim si nové prostory u parku Na Skalce díky příspěvku hlavního města koupil. Podle ředitelky výběr nové lokality vycházel mimo jiné z toho, že se v těchto místech již několik let nachází otevřená drogová scéna. „Uživatelé návykových látek (denně cca 350) se zde tedy již několik let pohybují a bezesporu jsou pro obyvatele zátěží, kterou však dosud nikdo neřešil,“ uvedla Richterová Těmínová. S působením centra místní obyvatelé nesouhlasí, organizovali proti tomu petici.

Drogy
Zdroj: ČT24