Jihlava se dočká křižovatky ze zóny k dálničnímu přivaděči

Jihlava - U Jihlavy bude dostavěna mimoúrovňová křižovatka na silnici spojující průmyslovou zónu s přivaděčem k dálnici D1. V Jihlavě to slíbil ministr dopravy Vít Bárta (VV). Další stavby na státních silnicích v kraji Vysočina, které by mohly být do konce tohoto roku zařazeny mezi priority ministerstva, podle něj teprve vyplynou z jednání se zástupci kraje. Mělo by jít především o silniční obchvaty.

„I v tomto kraji platí, že prioritou vlády jsou obchvaty,“ řekl ministr. Na Vysočině, stejně jako v ostatních krajích, nyní vzniká pracovní skupina, která by podle Bárty měla zásadně přehodnotit důležitost plánovaných dopravních staveb. Výsledky se promítnou do celostátní koncepce rozvoje dopravní infrastruktury vznikající na ministerstvu. Republikový seznam nejdůležitějších staveb má být sestaven do konce roku. Regionální skupina na Vysočině se ale nebude zabývat plánovaným rozšířením dálnice, protože to je součástí balíčku staveb, které by měly být financovány soukromými investory.

Dalším problémem je, že řada mostů nad dálnicí D1 je v havarijním stavu a nutně potřebují opravu. Některé z těchto staveb ale dodnes neznají vlastníka a nemá je tak kdo opravit, nebo se o jejich vlastnictví vedou spory. Ministerstvo dopravy nyní připravuje koncepci dopravních staveb a od všech krajů chce do konce roku slyšet priority. Dálnice D1 a vše co s ní souvisí je ale podle ministra Bárty samostatnou kapitolou.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Termín výstavby slíbeného mimoúrovňového křížení u jihlavské průmyslové zóny zatím nebyl stanoven. Bárta uvedl, že tato akce s náklady pod 100 miliony korun je první mezi těmi, které se budou stavět, pokud se ministerstvu dopravy podaří najít další úspory.

Problémy způsobuje také povinnost zimních pneumatik

V jihlavské průmyslové zóně, v níž funguje i největší firma kraje Bosch Diesel, volaly podniky dlouho po lepším silničním spojení k dálnici. O výstavbu prvního nového úseku silnice se před čtyřmi lety postaralo město, letos kraj dokončil další část za 228 milionů korun. Kvůli plnému využití nových silnic v zóně je ale ještě potřeba dostavět mimoúrovňovou křižovatku. Nynější komunikace totiž zajišťuje připojení k dálničnímu přivaděči pouze v jednom směru.

Zástupci kraje dnes také s ministrem jednali o prosazení plošné povinnosti používání zimních pneumatik u aut. „Chceme, aby zimní obutí bylo povinné v celé republice,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl. Řekl, že nyní se auta na dálnici D1 vyhýbají značeným úsekům s povinnou zimní výbavou a ucpávají regionální silnice. Bárta přislíbil, že se tímto problémem bude v nejbližších týdnech zabývat.

Zimní pneumatika
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK