Vedení Prahy před volbami spěchá s nevýhodným prodejem pozemku u Anděla

Praha – Vedení Prahy chce podle koalice Strany zelených (SZ) a Evropských demokratů (ED) krátce před komunálními volbami nevýhodně prodat pozemek na rohu ulic Ostrovského a Stroupežnického poblíž centra Prahy 5 u Anděla. Koalice tvrdí, že jde o pozemek o výměře 4 500 metrů čtverečných a vedení Prahy ho chce prodat bez řádné soutěže za 10 971 korun za metr čtverečný. Aktuální cenová mapa přitom pozemek oceňuje na 11 200 korun za metr čtverečný.

Koalice chce rozhodnutí nechat na nové vedení města

Rada hlavního města má prodej schválit v úterý 5. října. Koalice radu vyzvala, aby to nedělala a nechala rozhodnutí na novém vedení Prahy. Komunální volby se totiž uskuteční už 15. a 16. října. Pozemek teď vlastní pražský dopravní podnik. Zájem o něj má společnost Smíchov Development II. Firma byla vybrána bez řádné soutěže a zaplatit má málo – 50 milionů korun. Navíc může půlku částky uhradit až tři roky po podepsání kupní smlouvy a převedení pozemků. „Je zcela nepřijatelné, aby firma stoprocentně vlastněná městem a čerpající miliardové dotace na svůj provoz prodávala pozemky pod cenou a bez férové soutěže,“ zdůraznili zástupci SZ a ED.

pražská zastupitelka a kandidátka SZ a ED na primátorku Petra Kolínská

„Je to další důkaz cynismu a klientelismu současného vedení města. Jde o velmi cenný pozemek v bezprostřední blízkosti velkého rozvojového území a kromě hodnoty pozemku je třeba také ohlídat, co na tomto pozemku má být postaveno. Prodejem pod cenou a bez jakýchkoli dalších podmínek budeme nejspíš chodit jen kolem další administrativní krabice, která valné většině Pražanů příliš užitku nepřinese.“

„Soutěž navíc přinese i vyšší nabídku, než je cena podle cenové mapy. Jedná se totiž o lokalitu, která je v těsné blízkosti pražského Anděla - jedné z nejprestižnějších městských adres, kde je mnoho obchodů a sídlí zde celá řada významných firem.“

Mezi společníky vybraného kupce je i firma Sekyra Group Real Estate B.V. Média několikrát uvedla, že jde o společnost, která ovlivňuje urbanistický rozvoj Prahy. Šéf firmy Luděk Sekyra chtěl rovněž počátkem tohoto století ovládnout největší stavební firmu v zemi IPS a údajně se tehdy napojil mimo jiné i na Františka Mrázka, který byl před čtyřmi lety zavražděn. Pachatel dosud nebyl vypátrán. Mrázka média označovala za krále českého podsvětí.