Dítě měl hlídat monitor dechu, rodina se teď soudí s nemocnicí

Vítkovice - Manželé Boykovi přišli o prvorozeného syna. V inkubátoru Vítkovické nemocnice přestal dýchat, a přestože ho měl střežit monitor dechu, pomoc přišla pozdě. Syn zemřel o půl roku později. Rodiče nemocnici zažalovali, ta ale pochybení odmítá. Nezjistila ho ani znalecká komise, která ovšem vycházela jen z dokumentace nemocnice. Osudný monitor už navíc neexistuje. Experti upozorňují, že musela selhat kontrola dechu.

Boykovi dlouho věřili, že se situace změní. Za svým synem chodili do nemocnice každý den. „Bylo strašné vidět, jak nám naše první vytoužené dítě před očima umírá,“ řekl otec dítěte Andryi Boyko. Malý Alexej přišel na svět ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Sice o 5 týdnů dřív, měl ale přes dvě a půl kila a až na novorozeneckou žloutenku to bylo zdravé miminko. Jenže čtvrtý den našla dítě zdravotní sestra v inkubátoru téměř bez známek života – nedýchal. Okamžitě začalo oživování. „Říkali nám, že ho našli ještě dříve, než monitor začal signalizovat,“ konstatovala Barbora Boyková.

Tady ale začíná záhada. Pokud monitorovací podložka neregistruje dech nebo pohyb dítěte, má do 20 vteřin spustit poplach. Zdravotní dokumentace je ovšem v tomto případě stručná: 16. září 2008, 8:58 signál zatím nezazněl.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Hana Szotkowská, tisková mluvčí Vítkovické nemocnice:

„Nás celá ta událost velmi mrzí, nicméně my pochybení zdravotnického personálu Vítkovické nemocnice jednoznačně odmítáme.“


Ve fakultní nemocnici, kam chlapce hned převezli, se potvrdilo, že byl bez kyslíku příliš dlouho. Mozek i další orgány to těžce poškodilo. „Selhávaly v podstatě základní životní funkce. To rozhodně nesvědčí pro to, že ten stav bezdeší trval méně než 20 vteřin,“ prohlásila primářka Renata Kolářová. Přes veškerou léčbu v následujících dnech vycházelo najevo, že postižení bude nezvratné.

Alexej zemřel po půl roce. Územní znalecká komise, na kterou se rodiče obrátili, konstatovala: Odborný postup Vítkovické nemocnice byl správný. Komise ale zkoumá výhradně zdravotnickou dokumentaci, jiné pravomoci nemá. Manželé Boykovi se nakonec rozhodli podat žalobu na Vítkovickou nemocnici. Žádají omluvu a částku 10 milionů korun. „Dodneška nevíme, co se vlastně stalo, proč k tomu vlastně došlo,“ konstatovala matka mrtvého dítěte.

Nezjistila to ani znalecká komise. Její závěry ale přesto leccos potvrzují. „Jsou jen dvě možnosti. Buď selhání obsluhy – to, zda byl přístroj zapnut, nebo vypnut, nebo selhání přístroje, že došlo k vnitřní poruše,“ řekl Lumír Kantor, soudní znalec v oboru neonatologie. Na monitoru dechu ale nebyly žádné vady shledány.

Monitorovací přístroj byl zničen

To už ale nikdo neověří, přístroj byl totiž zničen. Nadace Křižovatka, která monitory Babysense II od izraelského výrobce dodává a jako jediná v Evropě také testuje a kontroluje, to potvrdila. „Prošetřením přístroje vyšlo najevo, že přístroj je zcela bez závad. Jestliže je podezření, že by mohl být špatný, tak je automaticky skartován,“ prohlásil Martin Rosinek, zakladatel a člen správní rady Nadace Křižovatka.

Stále chybí odpověď na otázku, zda byl přístroj vůbec zapnutý. Krajský soud v Ostravě, který začal kauzu řešit, si vyžádal znalecký posudek z oboru zdravotnictví, rodiče ale nevylučují, že se obrátí ještě i na policii. Teď po dlouhé době prožívají šťastné dny - narodil se jim další syn. Zapomenout ale nedokážou. „Snažíme se říkat Adámkovi Adámek, ale ten Aljoška v nás zůstane a zůstane ve všech, kteří ho viděli,“ dodala Barbora Boyková.