Česko zvýšilo kvůli hrozbě útoků bezpečnostní opatření, hlavně na letištích

Praha – Česko kvůli hrozbě teroristických útoků zvýšilo bezpečnostní opatření, hlavně na letišti v Praze-Ruzyni a všech ostatních mezinárodních letištích. Ruzyni navštívil i ministr vnitra Radek John (VV) v doprovodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Podle ministra jsou přijatá opatření hlavně preventivní.

John si opatření pochvaloval, v Evropě jde podle něho o jedno z nejlépe střežených letišť. „Nejlepší na tom je, že nezdržují cestující, takže vše vypadá zdánlivě, jako by se nic nedělo,“ řekl John.

Na Ruzyni se pohybuje více policistů ve dvoučlenných ozbrojených hlídkách, někteří mají i psy. Policie ale z pochopitelných důvodů nechce sdělit, kolik mužů je ve službě navíc. Na letištní ploše se pohybuje i speciálně upravený transportér. Na provoz letiště nemá zvýšená ostraha vliv, nijak nezdržuje. To potvrdil i šéf cizinecké policie Vladislav Husák, který řekl, že jeho útvar udělá vše, aby zachoval plynulost přepravy. „Zvýšili jsme do jisté míry výkon služby - ať už v rámci hlídkové činnosti našich kolegů a kolegyň, samozřejmě i naše specializované útvary mají své úkoly a fungují ve zvýšeném výkonu služby,“ prohlásil. Policejní prezident Martinů je podle svých slov se stávajícím zabezpečením letiště spokojen.

Zvýšená bezpečnostní opatření se týkají i letišť v Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích. Policie posílila ostrahu i u některých rizikových objektů – vládních budov, velvyslanectví, synagog či jaderných elektráren. Podle redaktora ČT Richarda Samka je v ulicích metropole klid. Podle ministerstva vnitra se hrozba České republiky ale přímo netýká.

Varování USA je obecné, nevztahuje se ke konkrétní zemi

Policie preventivně zpřísnila bezpečnostní opatření v neděli. Bílý dům totiž kvůli teroristickým hrozbám vydal varování Američanům, aby se v Evropě vyhýbali místům, kde se shromažďuje velký počet lidí. Důvodem jsou blíže neurčené hrozby teroristické sítě al-Káida, za kterými údajně stojí strůjce útoků z 11. září Usáma bin Ládin. Americké varování je obecné a nezmiňuje se o žádné konkrétní zemi. Varování by mělo vypršet 31. ledna 2011. Podobnou výzvu pro své občany v Německu a ve Francii přidala i britská vláda, nově i Japonsko.

Jak dlouho budou bezpečnostní opatření v Česku platit, nedokáže nikdo odhadnout. V roce 2001 se ke zvláštním opatřením přistoupilo v souvislosti s útokem na newyorská dvojčata - například policisté střežili budovu Rádia Svobodná Evropa, v roce 2004 se tak dělo podobně po atentátech v Madridu, v roce 2006 letiště zpřísnilo režim kvůli válce v Libanonu a zmařeným teroristickým hrozbám v Anglii, před rokem zase kvůli teroristovi, který chtěl odpálil nálož na lince Amsterodam - Detroit.