Naděje žaluje pražské strážníky kvůli agresivitě vůči bezdomovcům

Praha – Sdružení Naděje se zastalo bezdomovců a podalo trestní oznámení na pražské strážníky. Sociální pracovníci tak reagují na agresivní chování policistů na Rohanském ostrově. Městští strážníci údajně lidi bez domova, kteří tu žijí, donutili z místa odejít a poté ničili jejich majetek. Informoval o tom Český rozhlas. „Bezdomovec na ulici je svým způsobem bezbranný. Když je někde sám a přijde skupina lidí, tak on nemá šanci. Často tito lidé nemají zastání jako běžný občan, který má trvalé bydliště, někde se nachází, má nějakou sociální síť. Bezdomovci ji nemají, takže jsou k útokům zranitelnější,“ uvedl Jan Kadlec ze sdružení Naděje.

Je zcela nevhodné, aby bezdomovcům někdo bral oblečení, které se jim neziskové organizace snaží sehnat, vysypal jim jídlo nebo odnesl nějaké nástroje, dodává Kadlec. Lidé bez domova musí Rohanský ostrov opustit kvůli plánům developera, který tam chce postavit nové kanceláře a obchody.

Kromě ničení oblečení a jídla měli strážníci také bezdomovcům brát plynové bomby a jiné věci, kterými si opatřují obživu. Navíc se policisté za několik dní měli vrátit a lidem bez domova vyhrožovat, že pokud z místa neodejdou do konce týdne, podpálí zničený dům, ve kterém bezdomovci přebývají.

Nelze vyhrožovat násilím

Vladimír Kotrouš, šéf pražské městské policie, případnou agresi strážníků odsuzuje, svědectví bezdomovců ale bere s rezervou. Může se prý jednat maximálně o pochybení jednotlivce, nikoliv „skupiny deseti strážníků“.

„Já to slyším poprvé. Bezdomovci bydlící v nezkolaudovaných domech tam skutečně nemají co dělat. Lze proti nim ale postupovat samozřejmě jen legitimním postupem, rozhodně ne jim zabavovat některé věci nebo vyhrožovat násilím nebo násilí použít,“ komentuje případ Kotrouš.