Muži i ženy se shodují: Délka penisu není pro vztah důležitá

Praha - České ženy a muži na tom v celosvětovém srovnání nejsou se sexuálním životem tak špatně. Vyplývá to z výzkumu, který vznikl ve spolupráci se sexuologickým ústavem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Muži i ženy se vzácně shodují v tom, že pro partnerský život je důležitá především psychická pohoda, otevřená komunikace a v neposlední řadě sexuální soulad. Průzkumu se zúčastnilo 805 mužů a 800 žen ve věku od 35 do 65 let.

Podle sexuologa Petra Weisse se sexuální chování Čechů příliš nemění. Neklesá věk prvního pohlavního styku, stejný je i počet sexuálních partnerů. Promiskuita české populace naopak spíše klesá. Výrazně ale vzrostl počet žen, které užívají hormonální antikoncepci, s čímž souvisí i nižší počet umělých potratů. „Za posledních dvacet let jsme se dostali až na čtvrtinu původního stavu, což je v celosvětovém srovnání naprosto ojedinělé,“ řekl ČT. V partnerské a sexuální oblasti není spokojená pouze čtvrtina mužů a žen: „Ve srovnání se světem lze říci, že Češi a Češky ve středním věku na tom nejsou tak špatně.“

Pokud se chtějí čeští muži vyhnout sexu, nejčastěji se vymlouvají na únavu. Více než polovina žen ve stejném případě raději řekne, že na sex nemá náladu. Orgasmus také nikdy nepředstíralo jen 33 procent žen. Co se týče jeho dosahování, čeští muži podle Weisse podceňují dráždění klitorisu. Oba typy orgasmu zažilo 72 procent českých žen, 43 procent říká, že oba typy jsou stejně intenzivní. Podle Weisse je to poprvé zjištěný údaj v české populaci.

Se svým sexuálním životem jsou spokojeny tři čtvrtiny Čechů (zdroj: ČT24)

Problémy s erekcí by muži neměli podceňovat

Jako nejméně důležitou pro vztah muži i ženy shodně uváděli délku penisu. Průzkum ukázal, že většina mužů neví, jak dlouhý mají penis, nevědí to o nich ani jejich partnerky. Jako nejčastější délku muži uváděli 16 až 20 centimetrů. Celosvětový průměr délky penisu v erekci je 12,55 centimetru. „Buď Češi jsou opravdu nadprůměrní, nebo mají velké oči,“ uvedl Weiss.

Průzkum se snažil najít odpověď i na to, co ženy a muže vzrušuje. Na prvním místě se umístilo mazlení, které uvedlo 74 procent žen a 51 procent mužů. Pohled na nahé tělo partnerky či partnera, pornografické filmy či fotky jsou oblíbené u 36 procent mužů, ale jen osmi procent žen. Své místo hrají i sluchové podněty. Právě internet a audiovizuální technika změnily za posledních deset let významně sexuální život lidí, a to nejen kladně. „Máme celou skupinu sexuálních deliktů, které jsou páchány prostřednictvím internetu,“ dodal sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Potíže s erekcí přiznalo 23 procent mužů, podle sexuologů ale tento problém ve skutečnosti trápí daleko víc párů. Lékaři proto upozorňují, že by ho muži neměli podceňovat, může totiž být prvním projevem závažnějšího onemocnění. Zvěřinu také překvapilo, že 17 procent mužů uvádělo nepřítomnost orgasmu, což je podle něj spíše doména žen. „To budu muset s panem profesorem Weissem ještě do hloubky probrat, protože to je velmi neobvyklý údaj,“ řekl ČT.

Vydáno pod